Praznik rudara obeležen u Boru

Dan rudara – 6. avgust je praznik koji se u Srbiji obeležava u znak sećanja na rudare koji hrabro i požrtvovano zarađuju „hleb sa sedam kora“, a ovom prilikom Grad Bor je izložbama, koncertima, sportskim manifestacijama i dodelom priznanja obeležio ovaj dan.

U Boru se 6. avgust i ove godine obeležava u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, inženjera Franju Šisteka, čije ime nosi najprestižnije priznanje za doprinos razvoju nekada RTB-a Bor, a danas „Srbija Ziđin Koper“. Takođe, obeležava se i 120 godina rudarstva u Boru.

Proslava Dana rudara Srbije počela je tradicionalnom rudarskom budilicom. Na platou Doma kulture u organizaciji Narodne biblioteke Bor priređena je izložba fotografija „Planirana starost centra“, dok u je Muzeju rudarstva i metalurgije priređena izložba „Početak i trajanje – 120 godina rudarstva u Boru“. Turistička organizacija grada Bora povodom Dana rudara Srbije, organizovala je prodajnu izložbu suvenira, rukotvorina i starih zanata. Postavljeno je petnestak štandova izlagača sa područja Bora i Zaječara.

Izložbu su posetili i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i zamenik gradonačelnika Milivoje Janošević, sa saradnicima.

„Zahvaljujući rudarenju i teškom radu, rudari su nam danas omogućili da živimo u jednom od najrazijenijih gradova u Srbiji. Ovom prilikom imali smo mogućnost da vidimo kako je Bor izgledao kroz istoriju i kroz faze razvoja. Na svakoj od fotografija može se u pozadini videti rudnik. Dobra sinergija razvoja jedinica lokalne samouprave i rudarenja je upravo Grad Bor. Mi ćemo i narednih godina obeležavati ovaj dan, a naši građani će od rudarenja živeti bolje i kvalitetnije i da ovde ostanu buduće generacije koje će da vode računa o razvoju i Bora i naših sela“, naglasio je Milikić.

Istaknutim pojedincima, koji su dali izuzetan doprinos razvoju kompanija „Serbia ZiJin Copper” i „Serbia Zijin Mining” uručena su priznanja. Odlučeno je da se šestorici predstavnika kompanije „Serbia ZiJin Copper” dodeli nagrada „Inženjer Šistek“ – Ivan Najdenov, Darko Milićević, Slaviša Lalić, Goran Novaković, Rodoljub Rajković i Snežana Jovanović, kao i za trojicu zaposlenih u kompaniji „Serbia Zijin Mining” – Nebojša Stanišić, Nikola Rankić, Bojan Novaković.

U hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru najpre se prisutnima obratio predstavnik kompanije „ZiJin-a“ Zhang Jiguang.

„Nadamo se da će veliki broj zaposlenih slediti nagrađene kao primer, da će raditi vredno i postojano, da će stalno poboljšavati sveukupno stanje na polju bezbednosti i zaštite životne sredine, kao i ekološki poredak Kompanije, da će raditi na poboljšanju različitih pokazatelja proizvodnje i poslovanja, kako bismo zajedno dali veći doprinos privrednom i društvenom razvoju u Boru, u Majdanpeku i Srbiji“ rekao je Jiguang.

„Borski rudnik ima jednovekovnu rudarsku istoriju, koja igra ključnu ulogu u ekonomiji grada Bora, pa čak i čitavog istočnog regiona Srbije. Od trenutka preuzimanja bivšeg RTB-a od strane ZiJin-a, zalaganjem svih zaposlenih, sveukupna situacija na polju bezbednosti, zaštite životne sredine i ekološkog poretka na nivou Kompanije je u velikoj meri poboljšana, svi proizvodni i poslovni pokazatelji su stalno unapređivani, čime je dat aktivan doprinos regionalnom ekonomskom i društvenom razvoju. Ovom prilikom bih želeo da izrazim posebnu zahvalnost prema svim zaposlenima u Kompaniji na trudu, kao i precima koji su se bavili rudarstvom. Vi ste najveće bogatstvo i slava Kompanije“, kaže Jian Ximing, direktor „Serbia ZiJin Copper”.

„Kompanija ‘Serbia Zijin Mining’ se pridržava ideje razvijanja rudarske industrije i dobrobiti društva, insistira na konceptu zajedničkog razvoja kompanije, zaposlenih i društva i ideje zelenog ekološkog razvoja. Postala je vodeća rudarska kompanija u Evropi u smislu niske emisije ugljenika, očuvanju ekologije, društvenoj odgovornosti, očuvanju zdravlja i jedinstvenom razvoju prirode, privrede i društva (jednom rečju – održivi razvoj) u isto vreme ostvaruje svoju društvenu odgovornost, pridajući veliki značaj očuvanju vrednosti i prava radnika. Trenutno, sa blizu 1.000 radnika iz Bora i okolnih mesta zaposlenih“, poručio je Jang Minghui, zamenik generalnog direktora „Serbia Zijin Mining“.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas opet ovde ispred Ministarstva privrede sa vama i što imam priliku da iz godine u godinu sa vama delim i izazove i uspehe. Ono što je sigurno, jeste da je iz godinu u godinu manje izazova, a više uspeha i to doživljavam kao rezultat zajedničkog projekta strateškog partnerstva između Republike Srbije, Rudarsko-topioničarskog basena ‘RTB Bor’ i ‘ZiJin Mining Group Co., Ltd.’, koje je zvanično počelo još 2018. godine“, kazao je Dragan Ugrčić, pomoćnik ministarke privrede.

„Rudarski posao jedan je od najtežih, koji zavređuje posebno poštovanje i zahvalnost svih nas, jer se u njemu spajaju lična hrabrost, posvećenost profesiji i solidarnost. Ponosni smo što danas u Boru imamo jednu uspešnu kompaniju, koja brine o svojim zaposlenima, koja investira i povećava proizvodnju i koja radi na tome da rudarstvo u Srbiji podigne na viši nivo“, istakla je Natalija Luković, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike.

„Uveravam vas da smo mi u ‘Elektromreži Srbije’ i ja lično duboko svesni koliki je značaj kompanije ‘ZiJin’ za ekonomiju i privredu Republike Srbije. Zato ćemo, kao i do sada, biti vaš pouzdan i posvećen partner u ispunjenju svih zajedničkih zadataka i ciljeva“, rekla je Jelena Matejić, direktorka „Elektromreže Srbije“.

„U protekloj rudarskoj godini imao sam priliku da se ispred Saveta Borskog upravnog okruga kojeg čine predsednici lokalnih samouprava grada Bora i opština Majdanpeka, Negotina i Kladova, uručim priznanje kompaniji ‘Serbia ZiJin Copper’ za unapređenje privrednog i ekonomskog razvoja Borskog okruga, kao i Republike Srbije“, kazao je Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić podsetio je da su rudari ti koji su ostavili svoj znoj, hrabrost i požrtvovanje da bi Bor danas bio jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji.

„Ovaj praznik pre svega treba da posvetimo rudarima, jer su oni ti koji ulažu napor, kako bi Bor bio jedan od ekonomsko najrazvijenijih gradova. To nam je zadatak i obaveza da se i narednih godina bavimo rudarenjem kao jednom kompleksnom privrednom granom, a na prvom mestu da budu ljudi koji žive na teritoriji lokalne samouprave gde se rudari, zatim sami rudari. Onda ćemo svi zajedno stvoriti bolje uslove za rudarenje u Boru“, dodao je Milikić.

Povodom Dana rudara, u Boru je odigrana fudbalska utakmica između borskog kluba i šampiona Srbije „Crvene Zvezde“ na gradskom stadionu, a na Borskom jezeru održani su koncerti poznatih muzičkih zvezda.

Prethodni članci