Predstava „Lepotica Linejna“ sinoć premijerno izvedena u zaječarskom teatru

Na sceni zaječarskog pozorišta sinoć je premijerno izvedena predstava „Lepotica Linejna“. Ovaj komad irskog pisca Martina Makdone režirao je Janko Cekić čiji je to master rad, a njegov mentor je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih reditelja, Egon Savin. Naime, politika ove kuće, koja traje veće decenijama, je da se mladim rediteljima pruži šansa, a pozorište dobija gotovo besplatnu predstavu. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ovaj pozorišni komad izveden je pred publikom gotovo deset meseci posle pretpremijere, ali su ga glumci veoma brzo vratili i nisu krili zadovoljstvo što ga je publika tako dobro prihvatila i nagradila ih gromoglasnim aplauzom. Premijeri je prisustvovao i reditelj koji je oduševljen zaječarskom publikom.

Janko Cekić je zahvalio pozorištu “Zoran Radmilović” koje mu je omogućilo da režira predstavu sa odličnim glumcima, u divnoj atmosferi. Igraju: Ana Bretšnajder, Nataša Petrović, Miloš Đuričić i Miloš Tanasković. Reditelj potpisuje i izbor muzike, scenograf je Mirko Stokić, a za kostime su zadužene Gorica Ilić i Mirjana Stanojević.

Komad “Lepotica Linejna” čija je radnja smeštena u 1989. godinu govori nam o sukobu generacija i želji mladog čoveka za promenom i odlaskom iz zemlje u bolje sutra. Te ’89 godine Irci su napuštali domovinu u velikom broju, a to je slučaj i kod nas, ne samo danas
već od ratova devedesetih. Porodice razorene, nemaština, svaka prilika ugušena, to su samo neki od problema sa kojima se susreću naši junaci. Kada uz to još dodamo patološki odnos majke i ćerke dobijamo nesrećne ljude koji nas okružuju.

Prethodni članci