Predstavljanje podrške Vlade Švajcarske u Zaječaru za socijalno inovativne projekte

Program Swiss PRO predstaviće u utorak, 3. jula 2018. godine u Zaječaru (Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, Trg oslobođenja 1, u 11 časova) javne pozive organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama za sprovođenje socijalno inovativnih projekata usmerenih na potrebe ranjivih grupa i njihovo socijalno uključivanje, koje podržava Vlada Švajcarske. Predstavnici civilnog sektora i gradova i opština (Zaječar, Boljevac, Sokobanja, Knjaževac, Bor, Majdanpek, Kladovo i Negotin) moći će da dobiju sve informacije o ovom procesu dodele bespovratnih sredstava.
Javni pozivi, ukupne vrednosti od 420.000 evra, traju do 3. avgusta 2018. godine, tokom kojih organizacije civilnog društva mogu dobiti bespovratna sredstva da „nove ideje po meri zajednice“, što je i moto poziva, sprovedu u delo, dok će odabrani gradovi i opštine prvo dobiti tehničku podršku, a zatim i sredstva za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom.
Pravo učešća na javnom pozivu namenjenom civilnom sektoru imaju organizacije sa dokazanim iskustvom u sprovođenju projekata koji su usmereni na ranjive grupe. Organizacije moraju biti registrovane najmanje godinu dana i to sa sedištem u jednoj od 99 lokalnih samouprava[1] obuhvaćenih programom. Za usluge socijalne zaštite potrebno je postojanje licence i najmanje dve godine iskustva u pružanju usluga. Program će podržati do 25 organizacija za sprovođenje projekata u vrednosti od 10.000 do 14.000 evra.
Pravo učešća na javnom pozivu namenjenom jačanju kapaciteta lokalnih samouprava imaju opštine i gradovi sa programske teritorije koji pripadaju III i IV grupi prema stepenu razvijenosti. Kroz tehničku podršku, program će podržati do deset gradova i opština za unapređenje lokalnih politika i procedura za odgovornije i transparentnije finansiranje projekata od javnog interesa koje sprovode organizacije civilnog društva.  Više informacija o samom pozivu, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu programa www.swisspro.org.rs/konkursi/javni-pozivi.
Kako bi se zainteresovane institucije i organizacije upoznale sa detaljima programa podrške – od prijavljivanja i učešća na javnom pozivu preko kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava, program Swiss PRO organizovaće informativne sesije širom zemlje, do 5. jula 2018. godine.
Informativne sesije o javnim pozivima za socijalno inovativne projekte

  • Smederevo, ponedeljak, 2. jul 2018, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju (Goranska bb, 2. Sprat) u 11 časova (Smederevo, Smederevska Palanka, Velika Plana, Požarevac, Veliko Gradište, Malo Crniće, Žabari, Petrovac, Golubac, Kučevo, Žagubica)
  • Zaječar, utorak, 3. jul 2018, Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (Trg oslobođenja 1) u 11 časova (Zaječar, Boljevac, Sokobanja, Knjaževac, Bor, Majdanpek, Kladovo i Negotin)
  • Vranje, sreda, 4. jul 2018, Gradska uprava Vranje (Kralja Milana 1), u 11 časova (Bosilegrad, Bujanovac, Preševo, Surdulica, Trgovište, Vladičin Han i Vranje)
  • Niš, četvrtak, 5. jul 2018, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih (Pariske komune bb) u 11 časova (Niš, Aleksinac, Bela Palanka, Blace, Gadžin Han, Kuršumlija, Knjaževac, Merošina, Prokuplje, Svrljig, Babušnica, Bojnik, Crna Trava, Lebane, Leskovac, Vlasotince, Medveđa, Doljevac, Žitorađa i Pirot) 

Program podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO doprineće poboljšanju kvaliteta života građana i građanki Srbije, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama, kroz unapređenje vladavine prava na lokalnom nivou, jačanje društvene kohezije i povećanje odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti i delotvornosti lokalnih samouprava, kao i učešća stanovništva u procesima donošenja odluka. Aktivnosti Swiss PRO, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 5,8 miliona evra. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO). 

kontakt osobe za više informacija:
Nataša Ivanović, službenica za socijalno uključivanje, Swiss PRO Mobilni: +381 63 861 4528  El.pošta: natasai@unops.org
Petar Janjatović, menadžer za komunikacije, Swiss PRO Mobilni: +381 (0) 63 86 22 780 El. pošta: petarj@unops.org

Prethodni članci