Predstavljen projekat “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” u Zaječaru

Udruženje „ZA česme” Zaječar u saradnji sa Građanskom čitaonicom „Evropa” Bor, Udruženjem mladih istraživača Bor i „Dečijim centrom” Zaječar, realizuje projekat „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” uz finansijsku podršku EU.

Zagađenja iz rudarskih kopova nedaleko od Zaječara značajno će uticati na povećanje ukupnog zagađenja zemlje, vode i vazduha u Timočkoj Krajini.

Glavni cilj projekta je doprinos unapređenju stanja životne sredine u Timočkoj Krajini, kroz podizanje svesti građana da se aktivno uključe u javne politike i donošenje odluka u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena u skladu sa najboljim praksama u EU.

„Konkretno ovaj projekat se bavi sektorima voda, vazduha i lokalnog vlasništva. Bavićemo se površinskim vodama, arterskim vodama u Zaječaru, sektorom vazduha. Što se tiče Zaječara praćenje kvaliteta vazduha je dosta na niskom nivou. Treći segment kojim ćemo da se bavimo jeste lokalno vlasništvo i tu mislimo na Rgotsko jezero i na zaštitu biodiverziteta na Rgotskom jezeru. U cilju da malo ublažimo ili neke probleme u potpunosti rešimo, mi smo tako koncipirali i naše aktivnosti. Neke od aktivnosti tokom projekta biće prikupljanje i sistematizacija podataka, merenje zagađenja vode i vazduha, izveštavanje stručne i šire javnosti, pravne analize, a sve to kako bi se sprečilo dalje uništavanje prirode, biljnog i životinjskog sveta i zdravlja ljudi“, istakao je Boban Pogarčić, predsednik Udruženja “Za Česme” Zaječar.

Društvo mladih istraživača iz Bora duži vremenski period bavi se monitoringom zagađenja vazduha u Boru. Predstavnici ovog Društva svoja iskustva sa prikupljanjem i sistematizacijom merenja kvaliteta vazduha primeniće kroz ovaj projekat.

„Naš cilj je da ta iskustva koja smo stekli i dokumentaciju koju imamo da nekako prenesemo Zaječaru, odnosno da podignemo na veći nivo u čitavom našem regionu. Te podatke o kvalitetu vazduha i voda upotrebimo u definisanju i sprovođenju javnih politika. Imamo dugogodišnje iskustvo u javnim raspravama, konsultacijama o različitim nacionalnim i lokalnim dokumentima vezanim za kvalitet vazduha i voda. Nastojaćemo da to iskustvo u prikupljanju i selekciji podataka prenesemo i ovde“, rekao je Dragan Ranđelović, predsednik Društva mladih istraživača iz Bora.

Svi ti podaci biće predstavljeni u vidu baze podataka na posebnom sajtu.

Kroz ovaj projekat biće izdata i četiri broja ekoloških novina i dve brošure na temu vazduh i voda.

„Dok traje projekat gledaćemo da uputimo građane kako mogu sami da se uključe u taj sistem merenja vazduha koji treba da nam omogući da oni koji imaju probleme sa plućima da znaju u kojim zonama mogu da idu uli ne. Nastojaćemo da povećamo broj mernih mesta kroz sistem građanskog merenja. To nisu zvanična merenja, ali je to nešto što je informativno i što daje neki putokaz gde sutra možemo da tražimo da se postavi državna merna stanica. Takođe, biće izdata i četiri broja ekoloških novina i dve brošure na temu vazduh i voda. Svaki od četiri broja ekoloških novina imaće tiraž od 1.000 primeraka sa po 12 strana, opremljenih fotografijama u koloru, gde će biti objavljivani tekstovi sa izveštajima o aktivnostima i rezultatima projekta, ali i ostalim aktuelnim ekološkim temama i problemima. Novine će biti besplatno deljene stanovnicima seoskih sredina koje su ugrožene zagađenjem, ali i na teritoriji gradskih uprava Bor i Zaječar, sa posebnim osvrtom na grupe koje se pretežno informišu iz štampanih medija“, kazao je Zvonko Damnjanović iz Građanske čitaonice “Evropa” u Boru.

Kroz organizovanje edukativnih radionica i treninga za mlade iz oblasti ekologije, ljudskih prava, vezanih za zaštitu životne sredine i zdravlja, kao i treninga iz oblasti digitalnog aktivizma, biće realizovane i dve omladinske inkluzivne pozorišne predstave, dva filmska festivala o zagađenju vazduha i vode, te će biti omogućeno deci i mladima da aktivno učestvuju u rešavanju realnih ekoloških problema i donošenju odluka.

„Deca su već dovoljno ekološki osvešćena i došli smo na ideju da zajedno počnemo da istražujemo i da deca dolaze do nekog materijala preko interneta i da tako polako dolazimo do scenarija. Scenario za predstave biće zasnovan i na tome šta ih čeka, a ne samo kako treba da se ponašaju prema životnoj sredini. Jedna predstava je ‘Pokloni udah’ i to je predstava o nama kao ljudima, koliko smo spremni da u lošim vremenima ostanemo ljudi. Drugi naziv predstave je ‘Dečak iz vode’“, rekla je Selena Ristić Vitomirović iz zaječarskog „Dečijeg centra“.

Ristić Vitomirović je dodala da je reč o inkluzivnim predstavama, a prva predstava biće izvedena ove godine u na festivalu u Boru, u realizaciji dece i omladine iz „Dečijeg centra“ Zaječar i članova Društva “L-down”.

Tokom ovog projekta biće realizovane studijske TV emisije, informativni medijski sadržaji, dokumentarni filmovi, istraživački tekstovi, fotografije i publikacije o uticajima zagađivača na životnu sredinu u Timočkoj Krajini. Takođe, biće organizovani festivali ekoloških filmova. U okviru ovog projekta biće realizovan i treći deo dokumentarne trilogije “KAP”, istakao je autor filma Dušan Vojvodić iz produkcijske kuće “Za media” i jedan od osnivača Udruženja “Za Česme”.

„Treći deo filma biće epilog šta se i u kom smislu promenilo nakon izricanja prve presude za ugrožavanje životne sredine i nakon akcije ljudi posle sedam godina. Pokazaćemo način na koji su donete odluke u lokalnom parlamentu, pokazaćemo kako se menjala svest i koji su benefiti ostvareni kao i ono što nismo uspeli da ostvarimo. Prateći i druge sudske postupke vezane za zagađenje, izvršićemo i nadzor i praćenje primene domaćeg zakonodavstva i dokumenata lokalnih javnih politika, kako bi utvrdili stepen usklađenosti domaćih propisa sa zakonodavstvom EU“, rekao je Vojvodić.

Vojvodić je ovom prilikom najavio TV premijeru dokumentarnog filma „SUD“, iz pomenute trilogije, koji se bavi prvim krivičnim postupkom u istoriji domaćeg pravosuđa zbog krivičnog dela „Oštećenje životne sredine“. Film „SUD“ biće emitovan večeras (28. aprila), na RTS 2, u 22:15 sati.

Realizacija projekta koja je počela sredinom januara ove godine, biće završena maja 2024. godine.

Prethodni članci