Predstavnici CEKOM-a iz Hrvatske posetili Zaječaru

Predstavnici Centra kompetencija za napredno inženjerstvo iz Nove Gradiške u Hrvatskoj, u okviru posete istočnoj Srbiji, posetili su danas Zaječar i razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave i Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) o važnosti i načinima ulaganja u istraživanja i razvoj, kao i o mogućoj saradnji na raznim projektima za čija sredstva je moguće aplicirali kod evropskih fondova. Prilikom posete potpisan je i Sporazum o pilot projektu koji se odnosi na transfer znanja, između RARIS-a i CEKOM-a, kojim će biti omogućena razmena stručnog osoblja te dve organizacije kao i lokalnih samouprava.

Prema rečima Adama Đanića, direktora Centra kompetencija za napredno inženjerstvo iz Nova Gradiška, ovakve posete su od velikog značaja jer će se iskustva primeniti u daljem radu, što je i cilj.

„Naš Centar se, između ostalog, bavi istraživanjem i razvojem na području prehrambene industrije, metalne industrije, straživanjima u prometnoj industriji, upravom novih materijala, celokupnom preradom i obradom metala. Cilj dolaska ovde je da uspostavimo saradnju sa RARIS-om i gradom Zaječarom koja se odnosi na transfer znanja između dve razvojne agencije i dva grada. Ja sam pozitivno iznenađen radom agencije RARIS, vidi se da dobro i naporno rade, i to je pun pogodat za nas da taj deo koji nama nedostaje transferiramo iz Zaječara u Novu Gradišku, a kada govorimo o EU fondovima, mi ćemo preneti naše znanje koje imamo na RARIS“, rekao je Đanić.

RARIS je pre više od dve godine organizovao studijsko putovanje u Hrvatsku i jedan od najboljih primera koji je viđen tamo, u oblasti ulaganja i istraživanja u razvoj, prema rečima nadležnih iz te agencije, je upravo Centar kompetencija za napredno inženjerstvo iz Nove Gradiške.

„Mi smo sa CEKOM-om uspostavili saradnju jer smo pre više od dve godine, predstavnike Zaječara i Bora vodili na studijsko putovanje u Hrvatsku i jedan od najboljih primera koji smo tada videli je bio Industrijski park Nova Gradiška sa kojom smo uspostavili saradnju. Oni će se ovde upoznati sa projektima koji bi njima mogli da budu zanimljivi u razvoju njihovog kraja. Mi smo sa CEKOM-om danas potpisali i Sporazum o pilot projektu za transfer znjanja, dogovorili smo se da omogućimo razmenu stručnog osoblja naših organizacija kao i lokalnih samouprava i da kroz razmenu, uz rad jednih kod drugih, možemo da nastavimo da razvijamo bolju saradnju i da radimo na pripremu zajedničkih projekata sa kojima bi konkurisali kod Evropskih fondova“, istakao je Vladan Jeremić, direktor RARIS-a.

Grad Zaječar podržava ovakve posete i ovakav vid saradnje između dva grada jer se na ovaj način umnogome može doprineti boljem radu onih koji se bave preduzetništvom ili bilo kojim inovacijama.

„Ono što je nama interesantno je kako u Zaječaru i okolini pronaći ljude koji se bave kreativnom industrijom i nekim novim inženjerskim poduhvatima i inovacijama i kako im pomoći. Čuli smo na primeru iz Velike Gradiške da oni pomažu ljudima, koji na primer uvedu neke inovativne metode u proizvodnji hrane, metala, gde u okviru svog Naučnog parka imaju i mašine koje iznajmljuju preduzetnicima. Različite su metode, ali nam je bitno da razmenimo iskustva, da čujemo koji su to novi donatorski fondovi da zajedno možemo da apliciramo“, rekao je Ivan Živković, načelnik Odeljenja za nabavke i lokalni i ekonomski razvoj grada Zaječara.

On dodaje da je Grad Zaječar u ovoj godini raspisao konkurs za podršku mladih preduzetnika, uskoro se očekuje da se komsija sastane i donese odluku koji će preduzetnici biti podržani od strane lokalne samouprave.

Izvor: zajecar.info

Prethodni članci