Predstavnici lokalne samouprave i sveštenstva Eparhije timočke tradicionalno isekli badnjak u Zaječaru

Predstavnici lokalne samouprave i sveštenstva Eparhije timočke tradicionalno isekli badnjak u Zaječaru

Na Badnje jutro, sveštenstvo Eparhije timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, ali i svi oni koji obeležavaju Božić po Julijanskom kalendaru, tradicionalno su sekli badnjake.

Predstavnici Gradske uprave Zaječar, sa sveštenstvom Eparhije timočke isekli su badnjak u obližnjoj šumi i na taj način počeli obeležavanje Badnjeg dana.

Nakon sečenja badnjaka, praznike su čestitali gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i protojerej Igor Ivković.

„I ove godine tradicionalno na Badnje jutro sa sveštenstvom Eparhije timočke izašli smo na sečenje badnjaka, koji će biti naložen u centru grada. Na taj način simbolizujemo da u sve domove građana Zaječara uđe mir, ljubav, zdravlje, da Badnji dan i Badnje veče proslavimo svi u slozi. Želim da zaista u ovoj 2023. godini povratimo ljubav jedni prema drugima i poštovanje i da krenemo putem napretka, kako svako pojedinačno, tako i naš grad Zaječar. S tom nadom i uverenjem, građanima Zaječara i svim vernicima želim srećne božićne praznike i nadam se da će nam ova godina biti blagorodna i uspešna i da Badnji dan i Badnje veče provedemo onako kako nam je i naš patrijarh poručio – složno”, istakao je Ničić.

„Evo u osvitaj Badnjeg dana, kada sunce izlazi sa istoka i mi smo krenuli i nasekli badnjak. U sklopu naših starih srpskih običaja, svi oni koji su pravi domaćini izlaze u šumu i tamo traže drvo koje bi najviše odgovaralo da bude prineseno. Sečenje Badnjeg drveta uvek nas vraća u Vitlejem, u Svetu zemlju, gde se Gospod naš Isus Hristos rodio u vitlejemsku pećinu gde su pastiri naložili vatru. Time su zagrejali Bogomajku i Isusa – pridošlog Boga koji se javio u ljudskom telu. Ta toplina treba da zagreje i naša srca kada se rodio naš Spasitelj, da njegova blagodet njegove svetlosti koja i simboliše paljenje badnjaka zagreje naše duše, da prosvetli našu unutrašnjost za ljubav prema bližnjima i Bogu i da nas pripremi da što radosnije dočekamo Božić. Neka su blagosloveni ovi dani i da zajedno sa blagoslovom svi imamo porodičnu sreću, da imamo blagostanje i u državi i neka Gospod Bog bude milostiv prema svima nama i da nas blagosilja za mnogo godina“, rekao je otac Igor.

Od 17:00 sati biće održano praznično bdenije u Sabornoj crkvi u Zaječaru, za 17:30 predviđen je polazak litije ispred Saborne crkve koja će se kretati centralnim ulicama grada, a u 18:00 sati biće nalaganje badnjaka na Trgu oslobođenja.

U subotu 7. januara, na Božić, u Ulici Timočke bune biće održana „Ulica Božićne radosti“, u kojoj će biti štandovi sa proizvodima domaće radinosti. Od 07:30 početak takmičenja u pripremanju tradicionalnih jela, od 08:00 sati biće služena Božićna liturgija, a od 12:00 sati prisutnima će se obratiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion. Nakon toga, sledi kulturno-umetnički program. U sali zaječarskog pozorišta, u 20:00 sati, biće priređen Božićni koncert.

Prethodni članci