Preko 400 folklorista sinoć je nastupilo u Velikom Izvoru

U Velikom Izvoru kod Zaječara sinoć je održana 16. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla voda studena“.

Učestvovalo je oko 400 folklorista iz Velikog Izvora, Rgotine, Grlišta, Vražogrnca, Halova, Zvezdana, Gamzigrada i Šljivara, sa teritorije grada Zaječara, zatim iz Svrljiga, Sumrakovca u opštini Boljevac, Sikola u opštini Negotin i Mozgova u opštini Aleksinac. Dragi gosti bili su i članovi folklornog ansambla “Pastrina” iz Montane u NR Bugarskoj.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković.

Selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije, Zoran Katić za „Smotru folklornih ansambala sela Srbije“ u Кličevcu, predložio je KUD-ove: ”Stojan Nikolić Čile” iz Velikog Izvora, “Đura Jakšić” iz Sumrakovca i “Bukovik” iz Mozgova. Za Sabor narodnog stvralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu preporučio je KUD “Graničar” iz Halova i KUD “Božur” iz Zvezdana.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Кrajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Zaječar u saradnji sa Mesnom zajednicom Veliki Izvor i Centralnim savezom amatera u kulturi Srbije, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Prethodni članci