Pretpremijera predstave “Elektra” odigrana u zaječarskom pozorištu

U zaječarskom pozorištu odigrana je pretpremijera predstave “Elektra” Danila Kiša, po motivima drame Euripida, u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Probirljiva zaječarska publika je odlično prihvatila ovu višeslojnu antičku dramu i talentovane glumce nagradila gromkim, dugotrajnim aplauzom.

U predstavi igraju: ELEKTRA – Ana Bretšnajder; OREST – Miloš Đuričić; KLITEMNESTRA – Nataša Petrović; ZIDAR – Miloš Tanasković; HOROVOĐA – Predrag Grbić; STROFIJE – Fuad Tabučić; PILAD – Branislav Mijatović; EGIST – Gabrijel Bećarević; KASANDRA – Ivana Bartunjek; HOR – Jelena Rajić, Sanja Nedeljković, Aleksandra Manasijević i Marija Stanković.

Prema rečima rediteljke Olivere Viktorović Đurašković, ono što je u osnovi drame je motiv osvete koji vodi u novu krv i uništava živote kako onih koji se svete , tako i onih koji zaslužuju da budu kažnjeni:

“Motiv osvete je prisutan u svim vremenima, to je nešto strašno što se ponavlja kroz vekove i ne vodi ničemu. Ono što je još značajno u ovom komadu je preispitivanje motiva zločina. Postavlja se pitanje ko je ispravan. Jedini lik koji u Kišovoj drami ima moralnu dilemu je Orest, ali ipak na kraju učestvuje u zločinu za koji svi akteri bivaju kažnjeni večitim odvajanjem, nakon čega njihovi životi postaju ništavni. ‘Elektra’ ima i političku konotaciju jer se odnosi na ubistvo vladara ili vladarke. Nažalost, i mi smo svedoci političkih ubistava i kod nas i u okruženju. Od Grka do danas toga ima, samo su druga vremena i drugačiji načini na koji se to radi. U ovoj drami je bitno i prisustvo žene kroz Kasandrino proročanstvo. Ona je videla šta će se desiti, ali joj niko ne veruje i u tome je njeno prokletstvo” kazala je Viktorović Đurašković.

Premijera “Elektre” zaječarskog pozorišta biće izvedena na zatvaranju 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u drugoj polovini oktobra.

Drama Danila Kiša „Elektra” (po Euripidu)“ je prvi put izvedena u Ateljeu 212 (matičnom pozorištu Zorana Radmilovića) 1968. godine.

Prethodni članci