Priređena izložba „Podunavske slike” Veljka Mihajlovića u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

Slikarski putopis Dunavom u 14 slika sa potpisom Veljka Mihajlovića, slikara, grafičara i crtača, narednih dana biće dostupan publici u Pozorišnom muzeju u Zaječaru. Ovu 229 Mihajlovićevu izložbu priređenu u okviru pratećeg programa 59. Festivala „Joakim Vujić” otvorio je glumac Milan Caci Mihailović.

Predstavljajući izložbu „Podunavske slike” Marija Simonović iz zaječarskog Pozorišnog muzeja je ocenila „da postoji jedan posrednik između nas kao posmatrača i ovih dela, a taj posrednik jeste jedna tišina, jedna mirnoća i u potezu i u koloritu, jedno odsustvo želje za fascinacijom“.

„Ako prevedemo ovaj likovni jezik na pozorišni s obzirom da se nalazimo u pozorišnom muzeju, svakako bih ponovila Dunav je ovde glavni lik i nosilac radnje pa i narator”, kazala je Marija Simonović.

Glumac Milan Caci Mihailović, prijatelj Zaječara i teatra grada na Timoku je otvarajući izložbu „Podunavske slike” kazivao poeziju jer „poezija i slikarstvo sreću se u nagoveštaju kosmičke tišine“.

„To je zapisao Mihajlo Pantić u katalogu, a pošto ovde imamo slikarstvo, fali malo poezije”, rekao je Mihailović pre kazivanja stihova i zvaničnog otvaranja izložbe.

Autor Podunavskih slika, Veljko Mihajlović, se zahvalio Caciju Mihailoviću i direktoru zaječarskog pozorišta, Vladimiru Đuričiću, jer kako je rekao „da njega nije bilo, ja nikada ne bih bio ovde“.

Prvi čovek zaječarskog teatra je podsetio da će Zaječar uskoro dobiti još jednu scenu.

„U dvorištu Pozorišnog muzeja 23. juna biće otvorena letnja jednom lepom monodramom. Pozivam vas da toga dana budete ovde sa nama”, rekao je Đuričić.

Prethodni članci