Promovisan 265. broj časopisa „Razvitakˮ u Zaječaru

U Galeriji Centra za kulturu – Pozorišnom muzeju, u ulici Nikole Pašića 126 u Zaječaru, promovisan je 265. broj časopisa „Razvitakˮ, u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar.

Pozdravljajući prisutne direktor Ustanove Vladimir Đučić je pored ostalog rekao da će uskoro ovaj časopis biti predstavljan i van Zaječara kao i da će naredni, vanredni broj biti posvećen nedavno preminulom književniku Adamu Puslojiću.

Promocija 265. broja časopisa „Razvitak” u Zaječaru
Promocija 265. broja časopisa „Razvitak” u Zaječaru

„Iako je ‘Razvitak’ dostupan u digitalnoj formi, potrudićemo se da uskoro napravimo još jedan iskorak i predstavimo ga u Beogradu i drugim sredinama, a možda i u nekim zemljama u okruženju”, najavio je Đuričić.

Kako je rekao urednik časopisa Vlasta Mladenović, u novom broju „Razvitka“, po već utvrđenoj koncepciji, objavljeni su prilozi iz društvenog i privrednog razvoja Grada Zaječara, književna ostvarenja autora iz Timočke Krajine i Srbije uopšte (posebno se ističe poezija na dijalektu), a tu su i hronološki pregled prošlogodišnjih letnjih kulturnih događaja na Feliks Romuliani (priredio Vedran Mladenović) i pozorišnih svečanosti, „Dani Zorana Radmilovića“ (priredila Biljana Glišić).

Promocija 265. broja časopisa „Razvitak” u Zaječaru
Promocija 265. broja časopisa „Razvitak” u Zaječaru

„Treba, takođe, ukazati pažnju dragocenom i opširnom tekstu ‘O pivnicama Timočke Krajine – od kladovskih Peskova do sumrakovačkih Sadova’ (autor Velimir Trailović). Takođe, objavljen je i tekst ‘Orijentalno nasleđe u srpskoj književnosti’ (autor dr Ana Stjelja) i osvrt na humanizam i renesansu ‘Ljubav, i milosrdno i lepo’ (autor dr Dušan Pajin)”, istakao je Mladenović

Branislav Bane Dimitrijević, pesnik iz Bora, čije su pesme objavljene u novom broju časopisa rekao je da je „Razvitak“ od svog nastanka bio svetionik u razvoju književnosti i kulture u istočnoj Srbije, već dugo zauzima i značajno mesto među sličnim časopisima u Srbiji i da je većina časopisa u istočnoj Srbiji nastajala je i razvijala se pod uticajem „Razvitka“, sledeći njegov put, prateći njegovu koncepciju i težeći njegovom kvalitetu.

„Pratim ‘Razvitak’ dugo, sada već decenijama, ali se, sticajem okolnosti, tek sada po prvi put pojavljujem u njemu i kao saradnik. Kao mlađi pisac nisam slao svoje priloge za ‘Razvitak’, iako sam već objavljivao za neke druge časopise jer sam se, slobodno mogu reći, plašio njegovog suda. Smatrao sam da u ‘Razvitku’ mogu da objavljuju samo najbolji i da meni tu još uvek nije mesto“, rekao je, pored ostalog, Dimitrijević.

Dr Petar Paunović je govorio o kompjuterizaciji zdravstvenog sistema u Zaječaru, temi o kojoj je pisao za ovaj broj časopisa.

Promocija 265. broja časopisa „Razvitak” u Zaječaru
Promocija 265. broja časopisa „Razvitak” u Zaječaru

U rubrici „Razmeđa“ objavljena je poezija poznate američke pesnikinje Sibelan Forester i pesme moldavskog pesnika Lea Butnaru. Na kraju, priložena je Bibliografija časopisa „Razvitak“ (br. 250-260), koju je sačinio Boban Đorđević.

Prethodni članci