Proslava Kineske Nove godine obeležena u Boru

Na platou Doma kulture u Boru organizovana je proslava Kineske Nove godine, a ovom prilikom priređen je bogat program i vatromet.

Povodom početka proslave Kineske Nove godine, Borani su ovog puta imali priliku da upoznaju samo deo bogate kineske kulture i tradicije, a prisutni su mogli da uživaju u Igri lava.

Građanima su se ovom prilikom obratili gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, ekonomski savetnik Ambasade NR Kine u Republici Srbiji Liu Kai i direktor Instituta „Pojas i put“ u Srbiji Bojan Lalić.

Takođe, građani su učestvovali u humanitarnoj akciji i kupovinom vaučera po ceni od 200 dinara mogli su da probaju specijalitete italijanske, grčke, srpske i kineske kuhinje. Sav prikupljeni prihod na Karavanu prijateljstva na Pojasu i putu biće doniran Dečijem odeljenju Opšte bolnice Bor.

Proslavu Kineske Nove godine uveličao je i spektakularni višeminutni vatromet u centru Bora.

Svi sadržaji i pripremljeni program oslikavaju prijateljstvo naroda Narodne Republike Kine i Republike Srbije u tradicionalnom obeležavanju Kineske Nove godine, ali pored toga, svim posetiocima približava ideju i sveobuhvatni pristup velikoj inicijativi „Pojas i put“, predstavljanjem podataka i činjenica o realizaciji inicijative.

Grad Bor jedan je od pet gradova u Srbiji u kome je obeležena Kineska Nova godina, a koju su organizovali Vlada Republike Srbije, Ambasada NR Kine u Beogradu i Institut za „Pojas i put“.

Kineska Nova 2023. godina biće u znaku zeca. Datum proslave Kineske Nove godine menja se svake godine, jer se datum računa po lunarnom kalendaru tj. zavisi od položaja meseca. Slavlje se uvek održava između 21. januara i 20. februara. Proslava traje 16 dana.

Prethodni članci