„Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2021“, biće održan od 12. do 14. avgusta

58. Međunarodni festival „Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2021“, biće održan od 12. do 14. avgusta u Sokobanji. Nakon završenih predkvalifikacija u Leskovcu, Sibnici, Beču i Sokobanji, u finale Festivala plasirao se ukupno 91. takmičar iz zemlje i inostranstva, u svih osam kategorija. Za prestižnu titulu „Prva harmonika Srbije“ takmičari će se nadmetati 13. i 14. avgusta u kongresnoj sali hotela „Moravica“ u Sokobanji. Prvog takmičarskog dana, u petak 13. avgusta, od 10:00 sati nastupiće takmičari mlađih kategorija: petlići, pioniri, stariji pioniri i mlađi juniori, dok će se u subotu 14. avgusta takmičiti starije kategorije: juniori, seniori (kategorija iz koje se bira „Prva harmonika Srbije“) i dueti (mlađi i stariji od 15 godina).

Opština Sokobanja i Turistička organizacija Sokobanja sveukupnog pobednika nagrađuju instrumentom harmonike, marke DIVAL, dok će ostali sponzori „Natali Spa“ iz Sokobanje, hotel „Soko terme“ iz Sokobanje i Radnja za proizvodnju harmonika „Dival“ iz Aleksinca, najviše rangirane po kategorijama nagraditi instrumentima harmonike i drugim prigodnim nagradama. Takmičenje oba dana počinje tačno u 10:00 sati i obavljaće se strogo u skladu sa propozicijama Festivala. Takmičare će ocenjivati stručni žiri u sledećem sastavu: prof dr Nikola Rackov, redvoni profesor Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, Novica Nikolić, Boban Prodanović, Zoran Đorđević istaknuti harmonikaši na dugmetari i klavirnoj harmonici i Vojkan Nikodijević, predsednik Saveta festivala, takođe harmonikaš iz Sokobanje. Svi učesnici Festivala, dužni su da poštuju propisane protvipandemijske mere od korona virusa, a čije će sprovođenje na mestu održavanja događaja obezbediti organizator.


Prvog dana Festilava planirano je svečano otvaranje, koje po tradiciji nastupom otvara aktuelna Prva harmonika Srbije. Revijalni deo festivala održava se sve tri večeri, od četvrtka 12. avgusta, do subote 14. avgusta prema sledećem programu:
-Četvrtak 12. avgust, od 20:00 sati – Sportski tereni „Podina“, Sokobanja – -Svečano otvaranje Festivala: Nastup Borisa Milića iz Grdelice – Prve harmonike Srbije 2019.
-Koncert Svetlane Cece Ražnatović
-Petak 13. avgust, od 20:00 sati – Velika scena MFK „Vrelo“ – Nastup prvorangiranih takmičara mlađih kategorija i dodela nagrada,
-Koncert grupe „Legende“.
-Subota 14. avgust, od 20:00 sati – Velika scena MFK „Vrelo“ – Nastup prvorangiranih takmičara starijih kategorija, dodela nagrada i proglašenje sveukupnog pobednika – Prve harmonike Srbije 2021. godine.
-Koncert Snežane Đurišić i Merime Njegomir.

Ovogodišnji Međunarodni festival „Prva harmonika Srbije“ biće održan pod specifičnim uslovima, obzirom na pandemiju korona virusa, a u skladu sa merama koje je propisala Vlada Republike Srbije za održavanje svih festivala. Za posetioce 58. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2021“ i ove kao i prethodnih godina, ulaz će biti besplatan za sva tri dana festivala. Međutim, zbog ograničenih kapaciteta objekata u kojima se koncerti održavaju i sprovođenja mera na suzbijanju epidemije, ulaz će biti moguć jedino uz besplatnu propusnicu, koju izdaje Turistička organizacija Sokobanja. Jedini uslov za dobijanje besplatne propusnice, odnosno ulaz na Festival biće omogućen svima koji sa sobom ponesu potvrdu o vakcinaciji, zeleni sertifikat ili negativan PCR test – ne stariji od 72 sata, ili potvrdu o preležanoj bolesti COVID 19 – ne stariju od 6 meseci (štampana ili elektronska forma na smart uređaju – telefonu, tabletu…). Takođe, na Festival harmonike može se ući, ako posetioci ponesu bilo koji brzi antigenski test, urađen u ovlašćenoj laboratoriji sa teritorije Republike Srbije. Testiranje će biti organizovano i u Sokobanji 11., 12. i 13. avgusta, u laboratoriji VIVA LAB, u centru Sokobanje, Ul. Mitropolita Mihaila, br. 13. i na posebnom punktu, koji će 12. avgusta biti postavljen ispred kapija sporstkih terena „Podina“, od 15:00 sati.

Obzirom na to da je grad odlučio da koncerti i ove godine budu besplatni, neće subvencionisati cenu testiranja, kao što je to slučaj na većini festivala, i ona će na navednim punktovima iznositi 750,00 dinara. Svi koji žele da prisustvuju Festivalu harmonike, uz jedan od gore navedenih dokaza, moćiće da preuzmu besplatnu ulaznicu u Turističko informativnom centru, Ul. Trg oslobođenja br. 2, već od četvrtka 05. avgusta, u vremenu od 08:00 – 20:00 sati, svakoga dana i na dan koncerta, ukoliko do tada ne budu popunjeni kapaciteti. Prilikom ulaska na koncert, potrebno je uz propusnicu pokazati jedan od navedenih dokaza.

Prethodni članci