Prva „Sarmijada“ organizovana u Balanovcu kod Knjaževca

Manifestacija posvećena tradicionalnom srpskom jelu koje se pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča, „Sarmijada“ organizovana je prvi put u selu Balanovac, kod Knjaževca.

Ovom prilikom, u pripremanju najbolje sarme, nadmetale se četiri ekipe, a za goste je priređen i zabavni program.

Prva "Sarmijada" organizovana u Balanovcu kod Knjaževca

Prvu „Sarmijadu“ u Balanovcu, svečano je otvorio predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić. Đokić je poručio da su manifestacije upravo te koje vraćaju ljude na sela, a Opština Knjaževac će nastojati da i u buduće podržava ovakve događaje.

Prva "Sarmijada" organizovana u Balanovcu kod Knjaževca

„Ovo je jedna manifestacija koja daje doprinos očuvanju tradicije u knjaževačkim selima. Ove godine smo u Balanovcu, posle više godina, asfaltirali nekoliko ulica, osvećena je crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju čiji je ktitor gospodin Momčilo Todorović i davaćemo doprinose i dalje da ovo knjaževačko selo koje ima mnogo mladih ljudi nastavi da živi. U narednoj godini srušićemo ovaj Dom koji je u jako lošem stanju, a napravićemo prikladan objekat za potrebe meštana Balanovca“, istakao je Đokić.

Đokić je dodao da će infrastrukturni radovi u knjaževačkim selima biti nastavljeni i tokom naredne godine, kako bi stanovnici na celoj teritoriji opštine Knjaževac imali što bolje uslove za život.

Prva "Sarmijada" organizovana u Balanovcu kod Knjaževca

Nakon više sati pripremanja sarme, stručni žiri je odlučio da za najbolju sarmu proglasi jelo Ivana Ranđelovića iz Balanovca.

Kako bi oživeli svoje selo i privukli što više turista, meštani Balanovca odlučili su se za organizovanje ove manifestacije. Za sledeću „Sarmijadu“ planirano je da takmičenje bude sa više učesnika, kaže Miroslav Mićić, predsednik Saveta MZ Balanovac.

Takmičari na prvoj „Sarmijadi“ u Balanovcu nagrađeni su peharima i diplomama, a zahvalnice su uručene i sponzorima manifestacije.

Kazivanjem stihova o sarmi, sve prisutne oduševio je i pesnik Slađan Ilić iz Knjaževca.

Prethodni članci