Prvi sportski kamp za decu iz dijaspore organizovan u Knjaževcu

Na platou Doma kulture u Knjaževcu organizovan je tematski letnji kamp za mlade iz dijaspore u kojem je učešće uzelo više od 140 dece iz tri države.

Kapm je otvorio ministar u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević. Gost i promoter rukometa bio je naš proslavljeni rukometaš Ratko Nikolić. Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić sa svojim saradnicima.

„Moram da kažem da sam uvek zadovoljan kada vidim ovoliki broj dece koji je došao iz dijaspore u Srbiju, a to znači da uspevamo u onoj nameri da ih podstaknemo da razmišljaju o Srbiji. Cilj nam je da kroz ovakve manifestacije, konkretno kroz letnje kampove i kroz mnogo manifestacija koje ćemo organizovati preko Ministarstva za koordinaciju, mere i aktivnosti u odnosima Srbije sa dijasporom, približimo njihovo srce Srbiji, da se onoga trenutka kada završe srednje škole i fakultete u državama gde u ovom trenutku žive, vrate u Srbiju i svoje znanje i svoje iskustvo upotrebe baš ovde. Za ovu godinu predvideli smo 22 kampa, po različitim lokalnim samoupravama, opštinama i gradovima”, rekao je Đorđe Milićević, ministar bez portfelja.

Opština Knjaževac jedna je od 22 lokalne samouprave koja je sa Ministarstvom za dijasporu potpisala ugovor o izradi projekta koji ima cilj stavarnja čvršćih veza matice i dijaspore.

„Naši gosti su deca iz Brčkog i Istočnog Sarajeva. Pokazaćemo im i Staru planinu i Banjicu i naše terene, ali i našu gostoprimljivost, da se odavde vrate puni utisaka. Nadamo se nastavku dalje saradnje u avgustu mesecu, kada očekujemo još dvadesetak učesnika. Imamo velike planove”, rekao je Mišel Nikolić, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.

Planirano je da se krajem jula i početkom avgusta širom Srbije organizuju kampovi koji će ugostiti preko 15.000 dece iz dijaspore.

Prethodni članci