Prvi „Torlački sabor“ održan u Selačkoj

U Selačkoj kod Zaječara prvi put je organizovana manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Torlački sabor“, na zahtev meštana Selačke, s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa ovog kraja.

Smotru je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković, a učesnike i meštane pozdravio je i Ivan Stojanović – predsednik Mesne zajednice Selačka.

Nakon defilea učesnika, bogat kulturno-umetnički program započeo je tradicionalnim pesmama u izvođenju Maše Veljković, poreklom iz Selačke. Program je nastavljen pesmom, igrom i svirkom KUD-ova iz Velikog Izvora, Halova, Gradskova, Rgotine i Gamzigrada, a završen nastupom pevača Nenada Golubovića Čape, takođe poreklom iz Selačke.

Pobednik takmičenja u kuvanju gulaša je ekipa “Tri brata”, najbolja u nadvlačenju konopca bila je ekipa “Selačani”, a prvo mesto u bacanju kamena s ramena ovojio je Neša Jonović.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom i Sportskim savezom grada Zaječara, kao i mesnom zajednicom Selačka, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Ovo je 23. manifestacija koja se organizuje u mesnim zajednicama na teritoriji grada Zaječara, a sedma koja se organizuje prvi put.

Prethodni članci