Prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Nišu osvojili zaječarski gimnazijalci

Zaječarski gimnazijalci osvojili su prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Nišu.

U organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji u Nišu 2. marta 2023. godine održano je Regionalno takmičenje učeničkih kompanija. Ideja koja stoji iza ovog takmičenja je da srednjoškolci osmislile proizvod, a potom naprave biznis plan.

Zaječarski gimnazijalci su ove godine došli na ideju da uzgajaju čili papriku, a potom iz nje dobiju organski biopesticid, koji bi služio za zaštitu biljaka od insekata i štetočina, a istovremeno bio pogodan i za organsku proizvodnju hrane.

Tim su činili: Mia Milosavljević (III3), Anđela Milosavljević (III4), Marija Stojanović (III4), Pavle Vasilijević (II4) i Jovan Buzadžin (III3), dok je njihov mentor bio nastavnik fizike Mladen Šljivović. Pored Mladena timu je pomogao i mentor dodeljen od strane organizatora takmičenja – Borko Benin.

Tokom nekoliko meseci oni su uspeli da ispitaju potrebe tržišta, pronađu najbolji način za plasman robe, a potom i da osmisle izgled štanda kojim su predstavili.

Žiri je prepoznao potencijal njihove ideje i nagradio sav trud zaječarskih učenika prvom nagradom. Time je nastavljen uspešan niz i gimnazijalci iz Zaječara su se četvrti put zaredom našli u finalu ovog takmičenja, koje će biti održano u Beogradu maja meseca.

Prethodni članci