PU Zaječar: Stanje bezbednosti može se oceniti povoljno

Tokom izveštajnog perioda ukupno je izvršeno 96 krivičnih dela, 8 manje u odnosu na isti period 2023. godine kada je bilo 104, što predstavlja ukupan procenat umanjenja za 8%, a u januaru je rasvetljeno 56% krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem u odnosu na posmatrani period kada je rasvetljeno 47%.

U oblasti opšteg kriminaliteta evidentiran je skoro identičan broj krivičnih dela, ukupno 87, od čega se izdvajaju imovinska krivična dela, najčešće krivično delo krađa – 13, teška krađa – 6, nedozvoljeno držanje oružja – 3 i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila – 1.

U izveštajnom periodu 10 lica je zadržano shodno Zakoniku o krivičnom postupku i u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, predato nadležnom tužilaštvu.

Iz oblasti suzbijanja narkomanije tokom januara meseca ukupno je zaplenjeno 188 grama različitih vrsta droga, najviše amfetamina 162 grama kao i 26 grama marihuane, i podneto ukupno 13 krivičnih prijava.

Podaci javnog reda i mira pokazuju da je na području nadležnosti Policijske uprave u Zaječaru tokom januara meseca podneto ukupno 27 prekršajnih prijava i nije evidentiran niti jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu uzimajući u obzir i povećanje broja javnih okupljanja.

Na putevima Zaječarskog okruga tokom januara meseca zabeležen je isti broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na posmatrani period, u kojima je jedno lice poginulo, 3 lica teže i 8 lica lakše povređeno. U kontrolama saobraćaja, usmerenim na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, tokom izveštajnog perioda sprovedene su dve regionalne akcije u kojima je otkriveno 959 saobraćajnih prekršaja od čega najčešće prekoračenje brzine kretanja – 409, nekorišćenje sigurnosnog pojasa – 82 i upotrebe mobilnog telefona u saobraćaju – 10. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola sancionisano je 27 vozača dok je 9 zadržano u službenim prostorijama do istrežnjenja.

I u narednom periodu rad svih policijskih službenika Policijske uprave Zaječar biće usmeren na preventivni rad u svim oblastima, na suzbijanje i rasvetljavanje najtežih krivičnih dela, uličnog kriminala, prekršaja i održavanje stabilnog javnog reda i mira.

,,U pogledu bezbednosti saobraćaja na putevima, podsećamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode postojećim vremenskim uslovima, da drže veće odstojanje i da prebrzom vožnjom i nepropisnim preticanjem ne ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju i dodajemo da je, kada su na putu sneg led ili poledica, obavezno korišćenje zimskih pneumatika, čija dubina šare ne sme biti manja od 4 milimetra, dok su na putevima van naselja obavezan deo zimske opreme i lanci za sneg ili drugi uređaji za povećanje trakcije.“ – dodaje se u saopštenju PU Zaječar.

Prethodni članci