Publici u Zaječaru predstavljena knjiga „Teatrologika 1 i 2″

U okviru pratećeg programa 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u foajeu zaječarskog teatra predstavljena je knjiga „Teatrologika 1 i 2″ autora Olivere Milošević, u izdanju „Sterijinog pozorja“.

Govoreći o autorki direktor Sterijinog pozorja dr Miroslav Radonjić je naglasio da je Olivera Milošević radila sjajnu emisiju na Radio televiziji Srbije „Teatrologike“ dve sezone.

„Ona je jedna od retkih novinarki koja dosledno i već više decenija studiozno prati pozorište i pozorišnu umetnost, pravi autorske emisije i hroničar je našeg pozorišta, a videćete i u ovim knjigama da je sa sagovornicima ostvarila sjajne razgovore i to malo podseća na onu školu koju je uspoostavio Feliks Pašić, koga smo i pomonjali, koji je jedan od najznačajnijih hroničara pozorišnog života na ovim prostorima. Izdavač se opredelio da tu televizijsku formu prebaci u korice ovih knjiga, pre svega zbog toga što kada gledate emisije na televiziji, prvi utisak je ta vizuelna senzacija. I onda kada gledate te emisije ponekad se desi da prečujete one važne stvari koje su ovi značajni ljudi, sa kojima je Olja vodila razgovore, rekli, ne samo o pozorišnoj umetnosti, o svojim karijerama i o nekim bitnim stvarima vezanim za njihove živote i profesiju, nego i jednom vremenu koje je bilo dosta burno 90-tih godina. Dakle govorili su o društvu uopšte i o našoj stvarnosti u kojoj svi zajedno egzistiramo. To je bio jedna razlog, a drugi razlog je staromodan. Mislim da ono što ostane zabeleženo u knjigama, u štampanoj verziji je nekako dugotrajnije“, rekao je Radonjić.

Prva knjiga „Teatrologije“ nudi razgovore sa autorima koji su svoju karijeru u pozorištu započeli devedesetih godina, u tim burnim vremenima, a umetnici sa kojima je Olja reazgovarala bili su Biljana Srbljanović, Oliver Frljić, Enver Lorenci, Mirjana Karanović, Ivana Sajko, Marko Mandić, Selma Spahić… To su umetnici koji su radili na prostoru bivše Jugoslavije i kroz zanimljive razgovore pružaju širu sliku celokupnih dešavanja u pozorištu, ali i u društvu uopšte devedesetih godina i kasnije, kroz svoje vrlo bogate karijere. Pitanja koja je postavljala Olja bila su zaista inspirativna i oni su govorili o nekim najintimnijim stvarima iz njihovih života i profesija, a razgovor se uvek završavao pitanjem šta za te umetnike predstavlja sreća. Druga knjiga je obimnija od prve i koncepcijski je ista. Predstavlja drugu sezonu „Teatrologika“ i tu su sagovornici bili: Rade Šerbedžija, Tanja Šljivar, Nikola Ristanovski, Androš Urban, Nikola Đuričko, Ksenija Marinković, Milena Zupančič, Svetozar Cvetković, Ivica Buljan, Boris Liješević, Lenka Udovički, Igor Samobor i drugi.

Za dizajn knjiga koje izgledaju moderno i lepo bio je zadužen Veljko Damjanović.

Radonjić se javno zahvalio vrednoj saradnici „Sterijinog pozorja“, koja je otišla u penziju prošle nedelje. To je Vesna Grginčević, urednica izdavačkog centra „Sterijinog pozorja“, koja je svojim intervencijama i sugestijama autorima, doprinosila da sadržaj knjiga bude još bolji.

Autorka „Tetralogika 1 i 2“ Olivera Milošević je istakla da joj je velika čast i velika radost da na „Danima Zorana Radmilovića“, u pozorištu koje nosi njegovo ime i u gradu gde je rođen i odrastao imam priliku da govori o ovim knjigama.

„Reč teatrologike, ako pogledate Vujakliju ili pitate bilo koga, ne postoji. Mi smo je smislili za naslov serijala, a logika za taj naslov bila je da sa svojim sagovornicima pokjušam da odgonetnem tu logiku teatra koji mi svako veče, dolazeći na predstave, pokušavamo da razumemo. Ja sam zahvalna na ovoj prilici da govorim o knjigama, Vladi koji je prepoznao da to treba da bude deo pratećeg programa, Mikiju koji je u tri rečenice razumeo o čemu se radi, kao i gospođi Grginčević koja me je ubedila da treba objaviti knjige“, istakla je Olivera Milošević.

Prethodni članci