Radionice za decu školskog uzrasta na temu vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja u Zaječaru

Kancelarija za mlade grada Zaječara u saradnji sa Timočkim Omladinskim Centrom organizuje radionice za decu školskog uzrasta na temu vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja na inicijativu Saveta za rodnu ravnopravnost.

Lokalnim akcionim planom za mlade, kao i Lokalnim akcionim planom za unapređenje položaja žena i rodne ravnopravnosti grada Zaječara, utvrđene su mere koje se tiču bezbednosti dece, omladine i žena i cilj ovih radionica je rad na prevenciji nasilja, prvenstveno vršnjačkog, ali i rodno zasnovanog koje je poslednjih godina u porastu. Inicijativa je nastala u susret svetskoj kampanji – „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ , a kojoj se priključilo 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

„Posledice nasilja mogu biti veoma ozbiljne. Ignorisanje i nereagovanje na isto može problem samo produbiti i napraviti nepovratnu štetu. Zalaganjem za ravnopravnost, podizanjem svesti o značaju prevencije nasilja doprinosimo boljem društvu“, ističu predstavnici grada.

Ukoliko želite da se informišete i dobijete podršku, možete nam pisati anonimno putem onlajn savetovališta u kom svakog radnog dana dežuraju predstavnici institucija grada Zaječara.

www.onlinesavetovaliste.rs

Tokom novembra i decembra, biće održane radionice u višim razredima osnovnih škola, a kasnije i u srednjim školama. Nakon toga, u planu je još niz aktivnosti koje će obeležiti gore pomenutu kampanju.

Izvor: Grad Zaječar

Prethodni članci