RARIS: U Novom Sadu predstavljene mogućnosti investiranja u turizam istočne Srbije

RARIS je u Velikoj sali Regionalne privredne komore Novi Sad predstavio investicione projekte i lokacije u turizmu istočne Srbije.

Prezentacija mogućnosti investiranja u turizam istočne Srbije je izazvala veliko interesovanje poslovne zajednice i okupila više od 50 učesnika. Na prezentaciji su učestvovali privrednici, konsultanti, agencije za nekretnine i drugi zainteresovani za investicije u turizmu iz Novog Sada i Vojvodine.

Istočnu Srbiju čine gradovi Zaječar i Bor, opštine Majdanpek, Kladovo, Negotin, Knjaževac, Sokobanja i Boljevac. Istočna Srbija poslednjih godina beleži rekorde u turizmu. Uspešno radi 2.900 turističkih objekata sa 9.000 ležajeva, godišnje dođe 300.000 turista koji ostvare preko 1,2 miliona noćenja, a 170.000 turista poseti ovdašnje muzeje.

U toku su obimne intervencije na unapređenju saobraćajne infrastrukture u regionu.

Lepenski Vir ima novi vizitorski centar, počela je rekonstrukcija tvrđave Fetislam i gradnja vizitorskog centra na Felix Romuliani (UNESCO), a uskoro kreće komunalno uređenje Rajačkih pivnica.

U regionu je sve veća ponuda lokacija za greenfiled i brownfield investicije po više nego konkurentnim cenama i brojni su primeri uspešnih investicija, u kojima se traži mesto više: hotel „Ramonda“ na Rtnju, hotel „Sunce“ u Sokobanji, apartmani na Staroj planini i Dunavu…

Na prezentaciji su detaljno predstavljeni trendovi rasta turizma u istočnoj Srbiji kao i prednosti investiranja u turizam istočne Srbije. Takođe je predstavljeno tridesetak konkretnih lokacija i projekata iz turizma koji su do sada evidentirani u bazi investicionih lokacija „Invest East Serbia“. Pored ostalih, predstavljeni su: SPA hotel sa izdatom građevinskom dozvolom; niz lokacija pored Dunava, na Staroj planini, na Rtnju, na negotinskim pivnicama, skijalištu Crni Vrh i Sokobanji; etno selo u dolini Timoka; lovačke kuće; zip-line na Đerdapu, Gamzigradska banja, hoteli na Staroj planini, ribnjak na Dunavu, kamp pored negotinskih vinarija itd.

Sve investicione mogućnosti možete pogledati ovde: https://investeastserbia.com/index.php/lokacije-u-turizmu

Prezentaciju je organizovao RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije zajedno sa Regionalnom privrednom komorom Novi Sada. Prezentacija se organizuje u okviru projekta „#EUzaTebe — za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Prethodni članci