Rekonstrukcija još jedne arteske česme u Zaječaru

U sklopu ambicioznog projekta pod nazivom „Rezervoar“, koji predstavlja zajednički poduhvat udruženja „Za česme“ Grada Zaječara i kompanije „Heineken“, stanovnici ovog grada uskoro će imati privilegiju da uživaju u još jednoj prelepo uređenoj arteskoj česmi.

Radovi su već otpočeli na obnavljanju česme kod nekadašnjeg „Jedinstva“, a nakon toga sledi i restauracija česme „Triton“ koja se nalazi u samom centru grada. Ove česme će biti autentične replike onih koje su u prošlosti krasile Zaječar.

Ono što ovaj projekat čini još fascinantnijim biće izrada QR kodova na svakoj česmi. Ovi kodovi će posetiocima omogućiti pristup veb stranicama posvećenim svakoj pojedinačnoj česmi, pružajući obilje informacija na srpskom i engleskom jeziku. Posetioci će imati priliku da saznaju detalje o kvalitetu vode, njenom hemijskom sastavu, kao i o karakteristikama bunara iz kojeg voda potiče. Pored toga, biće dostupni podaci o istoriji i nastanku svake česme, otkrivajući bogatu priču koja se krije iza ovih dragocenih lokalnih spomenika.

Zaječar se ponosi bogatstvom izvorske vode, koja ga čini jednim od najbogatijih gradova u tom pogledu, ne samo u Srbiji, već možda i u celom svetu.

Prethodni članci