Romska slava Bibijako Đive obeležena i u Zaječaru

Povodom romske slave Bibijako Đive, članovi Udruženja „Društvo Roma” Zaječar i predstavnici romske zajednice u Zaječaru ovaj praznik obeležili su tradicionalno rezanjem slavskog kolača, kod Rodnog drveta na Kraljevici.

Zaječarski Romi obeležili slavu Bibijako Đive
Zaječarski Romi obeležili slavu Bibijako Đive

Rezanju slavskog kolača prethodilo je okupljanje ispred kancelarije Udruženja „Društvo Roma” u Zaječaru.

Zaječarski Romi obeležili slavu Bibijako Đive
Miljan Rašić – predsednik Udruženja „Društvo Roma” Zaječar

„Tradicionalno uz zvuke trube obeležavamo slavu Bibijako Đive. Kod Rodnog drveta na Kraljevici palimo sveće za zdravlje, za prosperitet naših porodica, a prevashodno za našu decu. Po predanju Tetka Bibija je zaštitnica dece i porodice i ona je za vreme kuge, malarije i ratova išla i lečila decu i mnoge porodice. Pravoslavni Romi slave 31. januara, muslimanski Romi slave zadnju nedelju u martu, jer niko sa sigurnošću ne zna kada je Tetka Bibija u kom vremenu dolazila u koju porodicu. Inače, Udruženje ‘Društvo Roma’ u Zaječaru trudi se da iz godine u godinu poboljša život pripadnika romske zajednice u Zaječaru. Kroz različite projekte koji su usmereni su ka obrazovanju, ka kulturi, tradiciji, poboljšanju uslova stanovanja i socijalnog statusa, trudimo se da damo na značaj Romima. Godinama radimo na inkluziji romske zajednice. Država se trudi i pokušava da promeni pogled na romsku zajednicu i nadamo se da ćemo u tome i uspeti u nekom budućem periodu“, rekao je Miljan Rašić, predsednik Udruženja „Društva Roma“ Zaječar.

Zaječarski Romi obeležili slavu Bibijako Đive
Zaječarski Romi obeležili slavu Bibijako Đive

Pravoslavni Romi, 31. januara slave zaštitnicu svoje dece, isceliteljku Bibiju, koju zovu Tetka Bibija. Na ovaj praznik, Romi se mole za zdravlje svojih ukućana, a pre svega za zdravlje dece. Na ikoni se Bibija predstavlja kao tipična Romkinja okružena decom i drugim Romkinjama, u karakterističnoj nošnji i sa upadljivo velikim naušnicama. U drugoj verziji svetiteljka raširenih ruku stoji ispod krošnje kruške, dok joj prilazi mnoštvo dece. To je dečji praznik, a tradicioni pozdrav tokom ovog praznika jeU zdravlje Bibijo. Ovim pozdravom Romi se mole za zdravlje sve dece. Tetka Bibija u različitim sredinama zove se još i Tetkica Bibija, Isceliteljka Bibija ili Bibijaku. Na romskom jeziku „bibi” znači tetka, strina i babica, a deminutiv te reči je „bibijori”.

Na teritoriji Zaječara živi blizu 2.000 Roma i kako najavljuju trudiće se da svake godine ispoštuju tradiciju i okupe se za ovaj praznik.

Prethodni članci