Slavu Sveti velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan obeležilo i Udruženje veterana Posebnih jedinica policije Zaječar

Udruženje veterana Posebnih jedinica policije Zaječar obeležilo je slavu Sveti velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan, a ovom prilikom svečano su otvorene i nove prostorije Udruženja u ulici Hajduk Veljkovoj 31 u Zaječaru.

Obeležavanju krsne slave u novim prostorijama prisustvovale su brojne zvanice. Episkop timočki gospodin Ilarion sa sveštenstvom Timočke eparhije osveštao je novi dom Udruženja veterana PJP i slavski kolač.

Udruženje veterana Posebnih jedinica policije Zaječar otvorilo je nove prostorije uz pomoć Nezavisnog sindikata policije – Koordinacionog centra Zaječar.

„Ovo je veliki dan za Udruženje veterana PJP, zato što je ovo naš veliki praznik Sveti velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan, a pored toga što obeležavamo slavu, otvorili smo i nove prostorije Udruženja. Sada ćemo u novim prostorijama moći dalje da nastavimo naš rad i našu aktivnost. Za početak koliko smo mogli, uradili smo dosta toga. Ima još da se radi na uređenju, ali sa ovim što smo do sada uradili zadovoljni smo. Sa otvaranjem ovih prostorija, otvorili smo veliku mogućnost da se uključe i ostali članovi u radu Udruženja. Ovo je izuzetno dobro mesto, u samom centru grada se nalazi i organizovaćemo veoma često razne događaje. U budućnosti su planovi da nastavimo sa humanitarnim aktivnostima i da više uključimo naše borce sa Kosova u tim aktivnostima. U planu imamo da ovde organizujemo i razne kulturne aktivnosti, kao što su promocije knjiga“ kazao je Dragan Trailović, pr Udruženja veterana PJP Zaječar.

Ovogodišnji kolačar je bio predstavnik Udruženja veterana PJP za područje Timočke Krajine Mladen Šipka, a naredne godine kolačar i domaćin slave biće Srđan Stanković, potpredsednik Nezavisnog sindikata policije – KC Zaječar.

„Nek je srećno i blagosloveno ovo sabranje u ovom novom i novoosveštanom prostoru. Hvala Gospodu što useljava u srca vaša duh blagočešća, pobožnosti, blagodarnosti, a posledica toga duhovnog osećanja i duhovnog stanja vašega jeste upravo i hrabrost, patriotizam, rodoljublje i saosećajnost prema potrebitima, jer znam da učestvujete u raznim akcijama i negujete vaše prijateljstvo između vas i gledate da ono što je dobro i korisno za našu državu, za naš narod širite i vršite neku vrstu misije sa vaše strane. Velika mi je radost što sam danas ovde sa vama. Vi ste iskusili šta znači rat i stradanje i vaša molitva za mir je usrdnija od mnogih koji to stradanje nisu iskusili. Neka vas veliki velikomučenik Dimitrije blagoslovio, u miru, dobrom zdravlju, dugovečnosti, da budete blagosloveni i na mnoge godine da proslavljamo i da se susrećemo“, rekao je vladika Ilarion.

Domaćin slave Mladen Šipka je kazao da je posebna čast što je vladika Ilarion presekao kolač i osveštao nove prostorije. On se zahvalio i svim borcima, veteranima koji su svašta prošli, svim gostima koji su došli, kao i Nezavisnom sindikatu policije KC Zaječar na velikoj podršci.

„Počeli smo 2020. godine jako skromno. Onda se pojvio čovek iz Nezavisnog sindikata policije – Koordinacionog centra Zaječar i ovo nam je Udruženje uvek bilo na raspolaganju. Naše Udruženje postoji tri godine i stalno smo se selili. Zahvaljujući Jovanu Mladenoviću sada imamo prostorije koje nam je on ustupio na korišćenje“ poručio je Šipka.

Na svečanosti su uručena i priznanja i spomenice.

Mladen Šipka je Jovanu Mladenoviću – vlasniku kuće koju je ustupio Udruženju veterana PJP na neograničeno korišćenje, uručio i zahvalnicu Udruženja veterana PJP. Potpredsedniku Nezavisnog sindikata policije iz Zaječara Srđanu Stankoviću, veteranu PJP, uručeno je najveće priznanje Zlatna plaketa kao znak priznanja za pomoć i podršku koju je NSP pružio veteranima PJP u Timočkoj Krajini od momenta osnivanja Udruženja i koji pune tri godine daje punu podršku svojoj braći veteranima na svakom koraku. Stanković je u ratnim dejstvima na Kosovu i Metohoji bio jedan od tada najmlađih pripadnika Posebnih jedinica policije. Bratu pokojnog Rajice Petrovića, koji je poginuo 3. aprila 2001. godine iznad Vranja, dodeljena je Zlatna kosovska spomenica. Srebrnu kosovsku spomenicu je dobio Vladimir Lojanica koji je ostao invalid. Vladimir Lojanica i pokojni Rajica Petrović bili su u policijskom džipu sa Mladenom Šipkom kada su naleteli na terorističku minu.

Prethodni članci