Slovenačka kulturna zajednica „Ivan Cankar“ obeležila 20 godina rada i postojanja u Zaječaru

Slovenačka kulturna zajednica „Ivan Cankar“ obeležila je dve decenije postojanja, u Radul begovom konaku u Zaječaru.

Ovim povodom priređen je kulturni program, kao i izložba slika.

Slovenačka kulturna zajednica „Ivan Cankar“ osnovana je novembra 2002. godine u Zaječaru, a već naredne godine osnovane su zajednice u Boru i u ostalim gradovima Timočke Krajine. Nakon toga Slovenačka kulturna zajednica „Ivan Cankar“ sa sedištem u Zaječaru osnivala je mesne odbore – u Boru, Negotinu, Knjaževcu, Pirotu…

„Mi smo prva organizovana slovenačka organizacija. Godine 2005. osnovali smo Savez slovenačke kulturne zajednice Srbije. Godine 2007. osnovali smo Komitet istine o stradalim Slovencima na Kosovu i Metohiji, a u taj Komitet pridružila su nam se i druga udruženja stradalih na Kosovu i Metohiji. 2009. ušli smo u Evropski parlament. Slovenačka zajednica upoznata je sa svime što radimo. Slovenačka kulturna zajednica od 2003. ima nastavu slovenskog jezika, u Zaječaru, Boru i Leskovcu, a sad su nam se priključili i Donji Milanovac i Bor i Negotin. Ovo je redovna likovna izložba koju imamo povodom godišnjice. U planu nam je u budućnosti da imamo set predavanja o reciklaži, a imaćemo stručnjaka iz agro-reciklaže, kao i predavanja o elektronskoj reciklaži. Stalno organizujemo neke događaje, ili književno ili muzičko veče“ ističe Miroslav Piljušić, osnivač Slovenačke kulturne zajednice „Ivan Cankar“ u Zaječaru.

Slovenačka kulturna zajednica „Ivan Cankar“ trudi se da održi kontinuitet u događajima od značaja za kulturnu zajednicu.

Prethodni članci