Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak” 11. i 12. avgusta u Vražogrncu

Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak” 11. i 12. avgusta u Vražogrncu

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta” u Vražogrncu će u petak i subotu, 11. i 12. avgusta, biti održana 39. Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak”.

Prve večeri, u petak, 11. avgusta, biće organizovano Veče koreografisanog folklora na kome će učestvovati Dečji i omladinski folklorni ansambl KUD-a „Sloga” iz Vražogrnca, Dečji gradski folklorni ansambl „Zo-Ra” iz Zaječara, kao i KUD-ovi: „Šumadija” Vlaška, „Čarapani” Kruševac, „Zoran Gajić” Rgotina, „Đorđe Genčić” Veliki Izvor i „Sloga” iz Vražogrnca. Početak je u 19:30 sati.

Drugo festivalsko veče biće takmičarskog karaktera, a program će početi u 20:00 sati. Ocenjivaće se scenski prikaz običaja i nastup izvornih grupa, kao selekcija za učešće na Republičkoj smotri narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu. Učestvovaće kulturno-umetnička društva: „Sloga” iz Vražogrnca, „Vuk Karadžić” iz Osipaonice, „Božur” iz Zvezdana, „Dragan Živadinović” iz Malog Izvora kod Boljevca, „Markov kamen” Valakonje Bukovo, „Voja Čurić” Kobišnica, FSDR „Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara i zdravičar Vlasta Bačilović iz Krivelja kod Bora.

U subotu, drugog dana smotre, predviđeno je takmičenje u kuvanju tradicionalnog jela od 16:00 sati. Nadmetanje u tradicionalnim sportskim disciplinama: nošenje točka, kotrljanje točka, kotrljanje bale i nošenje balvana, počeće u 14:00 sati.

Pod pokroviteljstvom grada Zaječara organizator je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Vražogrnac.

Prethodni članci