Snima se „Srpsko kolo” u Zaječaru

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film „Teslin narod” koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, „Optimistic film” je započeo novi dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo”.

U filmskoj radionici produkcije „Optimistic film” stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i „Optimistic film” u saradnji sa Ansamblom „Kolo”, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD) Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki nacionalni projekat, dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo”.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zaječara i Turističke organizacije Zaječar.

Pogledajte trejler za dokumentarni serijal „Srpsko kolo”.

„Optimistic film” realizuje dokumentarni serijal „Srpsko kolo” od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

Folklorni ansambl „Zo-Ra” iz Zaječara, izvodiće više kola iz zaječarskog kraja u ponedeljak (9. maja), od 08:00 sati, na čuvenom arheološkom nalazištu Felix Romuliana gde će biti održano snimanje „Srpskog kola”.

Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESCO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal „Srpsko kolo” govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima.

„Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo”, izjavio je reditelj i producent, dr Željko Mirković

Prethodni članci