Spektakularni Dan Pozorišta u Zaječaru: Promocija časopisa „Razvitak“, promocija knjige Aleksandra Milosavljevića, predstava „Zjapina“

U okviru programa obeležavanja 2. februara – Dana zaječarskog pozorišta, sutra, u Pozorišnom muzeju u Zaječaru, biće predstavljen najnoviji 268. broj časopisa „Razvitak“, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

O sadržaju ovog broja časopisa govoriće: Vladimir Đuričić, direktor Pozorišta, dr. Miodrag Todorović, saradnik časopisa, Nikola Milutinović, istoričar i arhivista, Marija Simonović, istoričar umetnosti i Mirjana Petrović, organizator kulturnih aktivnosti.

Ulaz je besplatan.

Istog dana, u foajeu zaječarskog teatra od 19:30 biće predstavljena knjiga srpskog pozorišnog kritičara i poslenika Aleksandra Milosavljevića „Pozorište…”

O knjizi će, pored autora, govoriti: Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta, dr. Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i Željko Hubač, dramski pisac i dramaturg .

Pola sata ranije, na istom mestu, predviđeno je potpisivanje protokola o saradnji Narodnog  pozorišta „Zoran Radmilović” sa Pan Teatrom iz Beograda i Centrom za kulturu iz Dimitrovgrada.

U 20 sati biće izvedena kamerna predstava zaječarskog tetra „Zjapina“ po tekstu Miloša Latinovića i Stefana Gajića, koji je i režirao komad.

Dramski teskt „Zjapina“ inspirisan je prozom Živojina Pavlovića, „Zid smrti“ i „Vašar na svetog Aranđela“ i „Lapot“, zatim knjigom „Raslo mi je badem drvo i druge priče“, kao i esejističkom zbirkom „O odvratnom“. Živojin Pavlović  je u mladosti često boravio kod dede, u  selu Vratarnici, kod Zaječara i dobar deo njegove proze, zapravo, zasnovan je na gotovo mitskom prostoru Timočke Кrajine.

Ova noar priča prati Vuka Babića na njegovom putu iskupljenja. Naš protagonista je smrtno ranjen i nalazi se na samrtnoj postelji u bolnici gde se lakari bore za njegov život. Progonjen duhovima svojih najbližih, on će biti stavljen pred ultimativni izazov u kojem je on optuženi, sudija i porota.

Ovom pričom otvaraju se mnoga pitanja.

,,Da li nas prošlost proganja ili pak mi progonimo nju? Mogu li nam mir dati drugi ljudi ili ga moramo sami pronaći? Šta nam donosi suočavanje sa sopstvenim demonima? Pitamo li se tokom svog života o ispravnosti svojih postupaka ili je to pitanje obavezno rezervisano za kraj?“, rekao je reditelj Stefan Gajić.

Igraju:

Branislav Mijatović – Vuk Babić mlađi;
Miloš Tanasković – Vuk Babić stariji;
Marija Mrvica Stanković – Sonja Spalajković;
Gabrijel Bećarević- Budimir Vidaković;
Fuad Tabučić – advokat Spalajković;
Ana Bretšnajder – Zora;
Jovan Veljković – NN;
Jelena Rajić – (GLAS IZ OFF-A) medicisnka sestra.

„Ulaz je besplatan, ali je potrebno rezervisati kartu zbog ograničenog broja mesta.“, poručuju iz zaječarskog pozorišta.

Prethodni članci