Srpsko-francuskim komemorativnim svečanostima obeležen 19. oktobar – Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu

Zaječar je obeležio Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu tradicionalno srpsko-francuskim komemorativnim svečanostima. Tim povodom, Zaječar su posetili Nj.E. ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

U salonu Gradske uprave Zaječar najpre je priređen prijem za Nj.E. ambasadora Francuske u Srbiji Pjera Košara i državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodraga Kapora, koji su se sastali sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem.

Na sastanku je bilo reči o očuvanju srpsko-francuskog prijateljstva koje traje više od jednog veka.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je ovom prilikom da treba da čuvamo sećanje na sve one koji su dali svoje živote za oslobođenje Zaječara u Prvom svetskom ratu.

„Zahvaljujem se ambasadoru Francuske u Republici Srbiji Pjeru Košaru, saradnicima koji su svake godine ovde sa nama, kao i gospodinu Kaporu, koji su sa nama obeležili Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Ovo je prilika da se setimo svih onih koji su dali svoje živote za našu slobodu. Razgovarali smo o široj saradnji naše dve zemlje. Sledeće godine biće obeleženo 105 godina od oslobođenja grada i to je prilika da napravimo svečanost kojom ćemo ukazati čast i poštovanje za sve one koji su učestvovali u oslobađanju Zaječara“, poručio je Ničić.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar kazao je da treba ovim događajima da podsetimo mlade generacije na dešavanja 1918. godine.

„Drago mi je što sam ovde u Zaječaru i zahvaljujem se gradonačelniku Ničiću i gospodinu Kaporu što su učestvovali u ovim svečanostima kojima obeležavamo sećanje na srpske, francuske i marokanske vojnike. Na sastanku smo razgovarali o načinima da oživimo ovo sećanje na zajedničku borbu kod mladih i da istaknemo značaj tog događaja još više“, rekao je Nj.E. ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić uručio je i prigodan poklon Nj.E. ambasadoru Francuske u Srbiji Pjeru Košaru.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor naglasio je da ne smemo da zaboravimo naše saveznike tokom ratova koji su nam pomogli u oslobađanju Srbije.

„Ne smemo dozvoliti da se naši saveznici i u Prvom i Drugom svetskom ratu zaborave i moramo da negujemo ta prijateljstva. Zato sledeće godine treba da sa još više događaja i većim brojem ljudi obeležimo 105 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, da se setimo te velike pobede i veličanstvene pobede“, kaže Kapor.

Nakon prijema, održana je ceremonija polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju u Zaječaru, u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja; Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije, predstavnika Ambasade Republike Francuske u Srbiji, predstavnika boračkih organizacija SUBNOR-a i potomaka palih boraca u ratovima 1912-1920, delegacije Pokreta obnove Kraljevine Srbije, delegacije Udruženja vojnih penzionera i rezervnih vojnih starešina i predstavnika Grada Zaječara. Venci i cveće položeni su i na Spomenik oslobodiocima palim u ratovima od 1912. do 1918. godine u centru Zaječara, gde su u pomenutim ratovima iz Zaječara život dala 4.083 borca. Pored ostalih delegacija, cveće su položili i zaječarski osnovci.

Francuski konjički general Gambeta umarširao je u Zaječar 19. oktobra 1918. godine. Dočekan je sa počastima koje samo srpski narod može da priredi svojim slobodarima. Doček je bio veoma svečan i uzbudljiv, a Gambeta te dirljive susrete nikad nije zaboravio.

Posle ceremonije polaganja venaca, delegacije ambasade Francuske i Vlade Republike Srbije posetile su Narodni muzej u Zaječaru i Feliks Romulijanu.

Prethodni članci