Stara planina bi mogla da dobije prestižni status geoparka

Stara planina bi u narednom periodu mogla da dobije prestižni status geoparka, čime bi postala područje od međunarodnog geološkog značaja i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem. Geopark je područje sa izraženom geološkom baštinom za održivi gospodarski razvoj i promociju te baštine na dobrobit lokalne zajednice. Stara planina je zaštićena kao park prirode na nacionalnom nivou, a ovo je dodatni status koji je prepoznatljiv u svetu.

Park prirode Stara planina predstavlja najveće zaštićeno područje u Srbiji sa 114.000 hektara. Prostire se na teritorijama opština Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac i Zaječar. Izdvojena je zbog brojnih biljnih i životinjskih vrsta, kao i geomorfološkog i kulturnog nasleđa. Od biljaka, poseduje preko 1.200 vrsta i podvrsta, oko 190 vrsta leptira, veliki broj reliktnih, gmizavaca, vodozemaca. Tu su i brojni vodopadi, vrtače, vrela, kao i brojni manastiri i crkve. Srpski geolozi Staru planinu smatraju izuzetno vrednom i zbog činjenice da su na njoj vodeći srpski geolozi osamdesetih godina prošlog veka pronašli fosilne ostatke stare oko 250 miliona godina.

Proces odobrenja statusa geoparka traje i do dve godine, a trenutno u Srbiji ovaj status poseduje jedino Ðerdapska klisura. Predstoji popis kompletnog geomorfološkog nasleđa Stare planine.

Prethodni članci