Staza za planinski biciklizam obogatila OŠ Vuk Karadžić u Velikom Izvoru

U zaječarskom selu Veliki Izvor, iznad Osnovne škole „Vuk Karadžić“ napravljena je savremena Mountain bike staza, staza za planinski biciklizam.

Staza je napravljena za mesec dana, dugačka je blizu 200 metara, a namenjena je pre svega deci koja vole da se bave biciklizmom.

OŠ Vuk Karadžić u Velikom Izvoru, kojoj pripada i izdvojeno odeljenje u Halovu, suočava se sa sličnim izazovima kao i druge osnovne škole u okruženju. U proteklim godinama oni su realizovali obogaćeni jednosmenski rad sa učenicima od 3. do 8. razreda.

„Učenici svoje slobodno vreme provode i ovde u školi i dogovaraju se sa nastavnicima za vannastavne aktivnoati. Strateški odgovor na te izazove ide u dva pravca: jedan je što se trudimo da naš nastavni kadar izvodi nastavu u pozitivnoj saradničkoj atmosferi i što smo školske prostorije opremili najsavremenijim pametnim tablama, brzim internetom, laptopovima itd. Drugi pravac našeg obrazovno-vaspitnog rada odnosi se na nastavu u prirodi (u letnjim učionicama u zelenom okruženju škole), vannastavnim aktivnostima i kvalitetnom obogaćenom jednosmenskom radu. Kao što se zna, osnovni cilj jednosmenskog rada je pružanje dodatne obrazovno-vaspitne podrške u učenju i razvoju učenika. Već par godina unazad, nastavnici koji realizuju obogaćeni jednosmenski rad sprovode mnoštvo autentičnih obrazovno-vaspitnih sadržaja koje programiraju imajući u vidu potrebe svojih učenika i ukupan kontekst u kome se učenici razvijaju“ – istakla je Violeta Glišić, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ u Velikom Izvoru.

Ova škola sprovodi niz aktivnosti kao što su:

1. Podrška učenju pri kojoj učenici i nastavnici jedni drugima pomažu u savladavanju nastavnih sadržaja;

2. Proizvodnja organskog sirća od jabuka iz voćnjaka, 3. Napredne sportsko-rekreativne aktivnosti;

4. Učešće na lokalnim događajima, kao što je „Izađi mi na teglu“;

5. Saradnja sa lokalnim organizacijama i ustanovama, kao što su gostovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Planinara, Sekcije prve pomoći Medicinske škole…;

6. Zajedničko kulinarsvo – sok od krušaka iz sopstvenog voćnjaka, priprema pica i gulaša;

7. Organizacija školskih zabava sa muzikom i edukativnim igrama;

8. Prilagođavanje školskog prostora za sportske aktivnosti, kao što je staza za planinski biciklizam;

9. Učenički rasadnik cveća i plodonosnog bilja koje će krasiti naše veliko školsko dvoriše i drugo.

Stazu su pravili učenici petog i šestog razreda uz pomoć nastavnika.

„Često sarađujemo sa prijateljima škole na realizaciji raznih ideja, a prijatelji iz ‘Cross bike’ ponudili su nekoliko planinskih bicikala za učenike ove škole. Onda su nam se pridružila i dva momka koji se profesionalno bave biciklzmom, Luka i Strahinja, i oni su nam rekli kako otprilike treba da izgleda staza. U saradnji sa učenicima 5. i 6. razreda napravili smo stazu za planinski biciklizam. To smo uradili u vremenu predviđenom za obogaćeni jednosmenski rad. Vode će se voziti bicikli, uz svu neophodnu bezbednosnu opremu“ – izjavio je Predrag Radosavljević, veroučitelj.

Kako ističu iz ove škole, u narednom periodu planira se saradnja sa drugim školama kako bi i drugi učenici mogli da koriste ovu stazu.

Prethodni članci