Svečano otvoren 33. Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018“

U Radul-begovom konaku u Zaječaru sinoć je svečano otvoren 33. Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018“. „Činjenica da je ovaj festival  33. po redu, a da bi možda bio i pedeseti  da nije bilo prekida, pred sve nas koji se kulturom bavimo stavlja zadatak da nikada ne dozvolimo da festivali kao što je ovaj dožive prekide u svom održavanju“, rekao je otvarajući 33. Festival, gradski većnik za kulturu Vujadin Milošević.

Milošević je izrazio zadovoljstvo  što će Zaječar  naredna četiri dana biti grad poezije i svim finalistima i budućem laureatu poželeo da u našoj kulturi ostave neizbrisiv trag. Pozdravnoj reči predhodile su kompozicije na gitari , u izvođenju učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Strahinje  Đorđevića.

U nastavku ,  predstavljen je portret pesnika Tomislava Marinkovića iz Lipolista kod Šapca, koji je dobitnik najznačajnijih pesničkih nagrada: „Branko Miljković“, „Vasko Popa“, „Miroslav Antić“. Marinković je 2016 .godine nagrađen Disovom nagradom za ukupan pesnički doprinos.
Književnik i direktor izdavačke kuće „Arhipelag „ iz Beograda Gojko Božović je naglasio da u pesništvu Tomislava Marinkovića možemo prepoznati neke od najuzbudljivijih trenutaka koji se oblikuju u savremenom srpskom  pesništvu.

„Njegova poezija se razvijala postepeno, a on je do svojih tema i do svog pesničkog sveta dolazio iz knjige u knjigu. Može se reći da je od devedestih godina prošlog veka pa do ovih dana, kada je objavljena nova knjiga „Večito sada“, to opus u čijem sedištu je metafizika sadašnjeg trenutka. Dok čitamo Marinkovićeve pesme mi vidimo da u tom običnom ,svakodnevnom životu uspeva da otkrije sva čudesa savremenog trenutka i savremenog sveta“, istakao je Božović. Pesnik Tomislav Marinković je čitao stihove iz svojih knjiga pesama „Škola trajanja“ „Običan život“ , i „Večito sada“ i govorio o smislu života koji on pronalazi u poeziji.

Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018“ nastavlja se danas u 18 časova kada će u Radul-begovom konaku biti predstavljeni radovi članova Udruženja osoba sa invaliditetom i posebnim potrebama . Sat kasnije biće predstavljeni radovi učenika zaječarskih osnovnih i srednjih škola a od 20 časova predviđen je razgovor sa hrvatskim pesnikom Tomislavom Domovićem. Organizator festivala  je Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu  „Zoran Radmilović“, a pokrovitelji Grad Zaječar i Ministarstvo kulture i informisanja.
Foto Saša Stamenković

Prethodni članci