Svečano uručenje umetničkih slika Tomislava Paunkovića Zavičajnom muzeju i opštini Knjaževac

Sutra će u Galeriji Zavičajnog muzeja u Knjaževcu biti organizovana konferencija za medije i svečano uručenje umetničkih slika koje će Tomislav Paunković, slikar poreklom iz Knjaževca koji živi i radi u Austriji, pokloniti Zavičajnom muzeju Knjaževac i Opštini Knjaževac. Ovom prilikom prisutnima će se pored umetnika obratiti predsednik opštine Knjaževac mr Milan Đokić, direktor Zavičajnog muzeja Knjaževac Milan Živković i Milena Milošević Micić, muzejska savetnica istoričarka umetnosti. Početak je u 12 sati.

Tomislav Paunković izlagao je širom Evrope, na prostoru nekadašnje Jugoslavije, u Srbiji na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Ovo nije prvi put da Tomislav Paunković svoja dela poklanja ili da novac od prodaje daje u humanitarne svrhe. Tomislav Paunković rođen je u Knjaževcu 1952. godine. Slikarstvom se bavi od 1968. godine, a od 1970. samostalno izlaže. Studije na Višoj umetničkoj školi u Beogradu završio je 1975. Bio je član umetničke „Grupe 72“ sa kojom je do 1982. izlagao više puta u zemlji i inostranstvu. Od 1979. živi i radi u Austriji, gde je kao član nemačkih i međunarodnih umetničkih udruženja (BBK South-Swabia-1990, Peintres Européen-1993, Kunstforum International-2007, Ars Nova Suisse-2007) izlagao na brojnim izložbama. Od 1980. u toku studijskih putovanja po evropskim umetničkim centrima u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji proučava slikarstvo „starih Majstora“. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi, a izlagao je na preko 200 kolektivnih izložbi (Srbija, Nemačka, Austrija, Italija, Švajcarska, Francuska i dr). Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Događaj se organizuje uz poštovanje svih propisanih epidemijskih mera, te Vas podsećamo da je, pored fizičke distance, korišćenje zaštitnih maski obavezno.

Prethodni članci