Svečanom akademijom obeležen Dan opštine Knjaževac

U Domu kulture u Knjaževcu održana je svečana akademija povodom Dana opštine Knjaževac – 17. maj, kada su stanovnici Gurgusovca 1833. godine oslobođeni od vekovne turske vladavine.

Predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić istakao je da se Knjaževac razvija iz godine u godinu i da uskoro postaje pravi turistički centar na istoku Srbije.

„Kontinuirano radimo sve što je u interesu Knjaževčana, bilo da li je reč o seoskim ili gradskim sredinama. Trudimo se da kroz infrastrukturne projekte, kroz društvene aktivnosti, kroz kulturna dešavanja, kroz sportske manifestacije, kroz rekonstrukciju škola, vrtića, parkova jer želimo građanima da pružimo bolje uslove za život. I to je permanentni zadatak, koji nije oivičen praznicima ili datumima, jednostavno naš posao je kontinuiran, a pre svega uspešan zahvaljujući dobroj komunikaciji sa građanima“, istakao je Đokić.

Na ovoj svečanosti uručene su pohvalnice, zahvalnice i majske nagrade. Majska nagrada opštine Knjaževac, kao najveća opštinska potvrda nečijeg postignuća, ove godine uručena je Domu kulture Knjaževac zbog odgovornog obavljanja poslova i profesionalnog zalaganja zaposlenih koji daju doprinos unapređenju kulture i razvoju kulturnog stvaralaštva na teritoriji opštine Knjaževac. Nagrada je dodeljena i Ministarstvu unutrašnjih poslova – sektoru za vanredne situacije, za poseban doprinos unapređenju bezbednosti i zaštite stanovništva i objekata, kao i izgradnji i opremanju novog Vatrogasnog doma. Dodeljena je i nagrada privrednom društvu „Tekstil Mako – teks“ doo Knjaževac, preduzeću koje se bavi proizvodnjom lake konfekcije i radi za najpoznatije domaće brendove, zbog dugogodišnjeg kontinuiranog prisustva na polju privatnog preduzetništva.

Priznanje je pripalo i duvačkom orkestru „Timočki veseljaci“ za izuzetan uspeh u oblasti muzičke kulture, nastupa na najprestižnijim takmičenjima trubača i brojnim osvojenim nagradama, kao i učenici drugog razreda Knjaževačke gimnazije Miljani Stanojević za marljivo učenje i ostvarene natprosečne rezultate na takmičenjima, pre svega za osvojena prva mesta na Državnom takmičenju iz matematike i fizike.

„Znači mi što je Opština Knjaževac prepoznala moj talenat i imam u planu da nastavim da se bavim prirodnim naukama, odnosno najviše matematikom i fizikom. Htela bih ovom prilikom da pozovem i druge učenike da se takmiče, jer je to jedno lepo iskustvo“, kaže Miljana Stanojević, učenici drugog razreda Knjaževačke gimnazije.

U sklopu svečanosti otvorena je i izložba „Od grnčarije do porcelana“, izložba upotrebnih i ukrasnih predmeta od grnčarije, keramike i porcelana iz kolekcije Udruženja za negovanje tradicije „Izvor“ i privatnih zbirki. Izložba je priređena u duhu građanskog Knjaževca, kao još jedno svedočanstvo o prefinjenom ukusu koji vlada među njegovim varošanima.

Svečanoj akademiji, pored ostalih, prisustvovali su i predstavnici opština i gradova iz Timočke Krajine, sveštenstvo, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, takođe i gradonačelnik grada Zaječara, Boško Ničić.

Takođe, povodom Dana opštine Knjaževac, lokalna samouprava za sve sugrađane na trgu je organizovala i koncert Harisa Džinovića koji će se održati večeras, početkom u 21 čas.

Prethodni članci