“Tradicijom u Evropu” u Knjaževcu 3. i 4. decembra

Pod sloganom “Tradicijom u Evropu” u Knjaževcu će biti održani Susreti etno udruženja i asocijacija Srbije, u organizaciji Udruženja za negovanje tradicije “Izvor”, u subotu i nedelju 3. i 4. decembra 2022.

Manifestacija traje 18 godina, a povezuje ljude iz cele zemlje i regiona. Takođe, međunarodnog je karaktera i u okviru nje postoji takmičenje u obrednim peškirima i obrednim hlebovima.

Predsednica Udruženja za negovanje tradicije “Izvor” iz Knjaževca Ljiljana Mihajlović najavila je da će Udruženje “Hestija” iz Malog Iđoša u okviru njihove organizacije doneti 50 peškira urađenih baš za ovaj događaj u knjaževačkom Domu kulture, a biće predstavljena i oprema za bebe sa vezovima sa mađarskih kožuha, kao i njihova nošnja.

Takođe, za ovu manifestaciju prijavili su se i Rumuni, a do sada je prijavljeno 16 rumunskih gradova gradova.

U programu učestvuju sve tri osnovne škole iz Knjaževca, kao i knjaževačka Gimnazija i Tehnička škola. Učešće će uzeti i učenici izdvojenog odeljenja škole u Minićevu za grupni rad. Ove godine domaćin je OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar”, te će drugog dana manifestacije biti svečano uručene i nagrade deci u Domu kulture od 11:00 sati. U okviru manifestacije postoji i nagrada za najoriginalniji štand, koja se poslednje tri godine dodeljuje učesnicima, kao i nagrade za najbolje obredne peškire i hlebove za decu i odrasle.

Udruženje “Izvor” ima jedinstvenu kolekciju u Srbiji od 246 dečijih peškira, a ta kolekcija će se ovim povećati. Ove godine program pod nazivom “Od ljubavi do meraka” prikazaće posetiocima Knjaževac, kao i nematerijalnu kulturnu baštinu.

Svečano otvaranje manifestacije i izložba obrednih peškira i hlebova biće u subotu 3. decembra u 09:00 sati i trajaće do 18:00 časova. Kulturno-umetnički program biće u 12:00 sati u Društvenom klubu Doma kulture.

Prethodni članci