Trećeg dana festivala ”ART ZONA ZA SVE” održana je javna debata o socijalnom preduzetništvu

Trećeg dana festivala ”ART ZONA ZA SVE” održana je javna debata o socijalnom preduzetništvu. Zoran Jelić psihoterapeut i Upravnik ”DOWN SINDROM CENTRA” iz Banjaluke, predstavio je PAIN program koji sprovode od 2016 godine. U RARIS -u  su se uz predstavnike NSZ, PIO fonda, RARIS-a, ŠOSO ”Jelena Majstorović”, Ustanove ”Oblutak”, okupili i predstavnici Udruženja kao i mladi sa intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji. Nakon prezentacije pokušali smo da nađemo odgovore na pitanja koja muče roditelje osoba sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Zaključak na kraju debate bio je da ne treba čekati donošenje zakona o socijalnom preduzetništvu, koji je još uvek na nivou nacrta, i čija se manjkavost ogleda upravo u tome što pojam socijalnog preduzetništva ograničava isključivo na „radnu integraciju“, zapostavljajući njegovu socijalnu dimenziju. Pokrenuti inicijativu, razraditi ideju i kao takvu je plasirati kroz projekat, trenutno je jedini način da donosioci odluka u lokalnoj samoupravi prepoznaju značaj socijalne inkluzije i kao takvu je podrže. 
Program trećeg dana započeo je nastupom predškolaca iz OŠ”Hajduk Veljko” Zvezdan. Mališani su se dobro zabavili gledajući predstavu ”Lepotica i zver” u izvođenju dramskog studia KUD ”Šarski behar” iz Prizrena, dok je predstava ”Mali princ” ”DOWN SINDROM CENTRA” iz Banjaluke rasplakala mnoge prisutne. Usledio je nastup učenika/ca OŠ ”Ljubica Radosavljević Nada”, a potom i premijera inkluzivne predstave ”Istočno od sunca zapadno od meseca” članova i članica dramskog studia ”Dečijeg centra”.
12. SEPTEMBAR
12.00 Gimnazija – Radionica 1% informacija – 100% diskriminacija
16.00 Javni čas – MUZIKA PRIPADA SVIMA
17.00
CVETIN ANIČIĆ – ŠID, PREDSTAVA ”SIMFONIJA U F-DURU ILITI MALA LEKCIJA PROTIV ŠUNDA”, OŠ ”Ljubica Radosavljević Nada”- Zaječar, Škola džez baleta ‘’Dečiji centar’’ i Udruženje ”L-DOWN”- Zaječar, BALETSKA PREDSTAVA ”KAD UMEŠ DA SANJAŠ I VOLIŠ”, Ustanova ”Oblutak”- Zaječar, Umetničko udruženje ‘’KLASSIKUM’’- Beograd, INTERAKTIVNI KONCERT ‘’KLASIKA U POSETI’’, OŠ ”Ljuba Nešić” – Zaječar, Gradsko pozorište ‘’RUMA’’ I MNRO ‘’RUMA’’- RUMA, PREDSTAVA ‘’ISTI A RAZLIČITI’’

Prethodni članci