Trodnevna žalost proglašena u Republici Srbiji za 5,6. i 7. maj

Trodnevna žalost proglašena je u Republici Srbiji, zbog ubistva devet osoba u školi na Vračaru u Beogradu.

Dani žalosti biće petak, subota i nedelja (5,6, i 7. maj 2023.).

Učenik K.K. jutros je ubio čuvara i osmoro učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama, tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama, da se oda pošta nastradalima minutom ćutanja. Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti. Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Za vreme dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Prema Zakonu, Vlada dan žalosti proglašava posle naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje, ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera, a kada proceni može da proglasi i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju.

Dan žalosti ne može trajati duže od tri dana.

Prethodni članci