U Boru je svečanom akademijom obeležen 3. oktobar – Dan grada Bora i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

U Boru je svečanom akademijom obeležen 3. oktobar – Dan grada Bora i 78 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Ovom prilikom predstavljeni su postignuti rezultati u prethodnih godinu dana, a nagrađeni su i pojedinci i kompanije za postignute rezultate.

Svečanom akademijom i prigodnim programom obeležen je Dan grada Bora, kao i Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu – 3. oktobar.

Obeležavanje Dana grada Bora počelo je polaganjem venaca na Spomenik palim borcima na Trgu oslobođenja u Boru, a vence i cveće položile su delegacije grada Bora, Vojske Srbije, boračkih organizacija, Socijalističke partije Srbije, kao i delegacije prisutnih gostiju. Predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić podsetio je da treba da čuvamo sećanja na sve koji su dali svoje živote za oslobođenje Bora i Srbije.

Intoniranjem himne „Bože pravde“ otpočela je svečana akademija, u sali Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ u Boru. Na svečanoj akademiji povodom Dana grada Bora i Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu istaknuto je da se u Boru poslednjih godina smanjio broj nezaposlenih, uvećana je prosečna zarada, a budžet grada Bora je najveći do sada.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je u Boru mnogo postignuto u prethodnom periodu, ali da veliko projekti tek predstoje.

„Za iduću godinu pripremili smo izgradnju Akva parka za našu decu i omladinu, izgradnja Ritejl parka, a jedna od većih obaveza za 2023. godinu je obezbeđivanje lokacije za izgradnju nove bolnice. Zajedno sa Vladom Republike Srbije i ministarstvima u narednom periodu mi ćemo opremiti lokaciju i tražiti podršku države da izgradimo novu bolnicu. U prethodnih godinu dana izgrađeno je 47 kilometara novih puteva i oko 20 kilometara vodovodnih mreža. Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je doveo strateškog partnera za rudnik, budžet grada Bora danas je 5,8 milijardi dinara“, kazao je između ostalog, Milikić.

Rad lokalnog parlamenta u Boru bio je efikasan u proteklom periodu, poručio je predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić.

„U proteklih godinu dana, Skupština u Boru obradila je ukupno 218 tačaka dnevnog reda. Donete su odluke, rešenja i zaključci o funkcionisanju grada, razvoju i o infrastrukturnom uređenju, odluke o javnim preduzećima i mnoge druge. Jedna od najbitnijih tačaka jeste odluka o budžetu“, rekao je Žikić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka energetike dr Zorana Mihajlović, savetnik predsednika Srbije Milorad Veljović, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, narodna poslanica Nevena Đurić, gradonačelnik pobratimskog grada Kriva Palanka iz Severne Makedonije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, odbornici, nekadašnji predsednici opštine Bor.

„Naš plan je da rudarstvo bude naš oslonac, ali i da bude pokretač budućeg razvoja. Danas je Bor grad koji se prepoznaje ne samo na mapi istočnog dela zemlje, već cele Srbij i Evrope. Nije bio lak period za Bor, nisu bile lake godine i decenije za građane i građanke Bora, ali je narod uspeo da opstane, da bude otvoren. Ovo je grad u kojem zajedno žive Srbi, Vlasi, Romi i koji prima sve koji žele da žive i rade u njemu. Posebno važno za Bor i za državu jeste rudarstvo, i po tome je grad najpoznatiji. Razvoj rudarstva znači i razvoj ovog kraja i cele Srbije“, istakla je dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade RS i ministarka rudarstva i energetike.

„Bor je grad budućnosti, grad razvoja i stabilnosti istočne Srbije. Siguran sam da će i Vlada Republike Srbije, a i predsednik Vučić uložiti dodatne napore da ovaj kraj još više zaživi. Želimo da ovaj grad bude čist i zeleni grad“, rekao je Milorad Veljović, savetnik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Dodeljene su i oktobarske nagrade, a ove godine dobili su: teniserka Staša Srbulović, atletičar Milenko Janićijević, kompanije „Serbia Zijin Copper doo Bor“ i „Serbia Zijin Mining doo Bor“ i posthumno umetnik Ratko Janković.

U večernjim satima priređen je koncert pevača Harisa Džinovića, a prisutni su uživali u njegovim dobro poznatim hitovima.

Prethodni članci