U Boru organizovani preventivni pregledi povodom Svetskog dana srca

U Boru je organizovana akcija merenja krvnog pritiska i provere nivoa šećera u krvi, povodom Svetskog dana srca koji se obeležava 29. septembra.

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Svim srcem za sva srca“, a cilj je da se skrene pažnja na bolesti srca i krvnih sudova.

Polivalentna služba Doma zdravlja u Boru organizovala je akciju provere krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi za sve zainteresovane građane. Akciji se pridružila i Opšta bolnica u Boru koja je na trijažnom odeljenju za sve zainteresovane građane organizovala EKG pregled.

„Kako bi ukazali na sve faktore rizika koji utiču na rad srca, organizujemo ovakve akcije. Da bi srce radilo moramo povesti računa, da obratimo pažnju pre svega na fizičku aktivnost, šetnju i način ishrane. Faktori rizika koji su sve češće prisutni su: stres, dijabetes, gojzanost, visok pritisak. Smeh i dobro raspoložeenje su faktori koji utiču da srce dobro radi. Želimo da poruke Svetskog dana srca stignu do što većeg broja ljudi u cilju postizanja boljeg kardiovaskularnog zdravlja“, poručila je Vesna Radosavljević, direktorka Doma zdravlja u Boru.

Potrebno je organizovati što više ovakvih akcija i na različitim mestima, kako bi se približili građanima i ukazali im na važnost preventivnih pregleda, istakla je spec. dr radiologije Ana Golubović Spasojević, v.d. direktora Opšte bolnice u Boru.

„Svaka akcija koja promoviše zdravlje je uvek dobrodošla i treba ih biti što više. Preventiva je jako bitna, jer smanjuje broj obolelih a kada pričamo o kardiovaskularnim oboljenjima ne treba zanemariti činjenicu da smo u samom vrhu po broju obolelih od srca. Taj podatak je pokazatelj da su ovakve akcije neophodne kako bi građani mogli da se informišu i provere svoje zdravlje kako bi ga sačuvali“ kaže Golubović Spasojević.

Po broju obolelih od bolesti srca i krvnih sudova, Srbija je u samom vrhu, a kardiovaskularni bolesnici čine dve trećine pacijenata. Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova, vodeći uzrok smrti.

Prethodni članci