U Boru premijerno odigrana predstava „Tragom borskog notesa” u kojoj učestvuju i zaječarski i mađarski glumci

Ambijentalna pozorišna predstava „Tragom borskog notesa” izvedena je premijerno ispred spomenika Mikloša Radnotija u Boru, na oduševljenje publike. 

Pre početka predstave, vence na spomenik Mikloša Radnotija na platou borskog Doma zdravlja položili su gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ataše za kulturu ambasade Mađarske Krisztiná Justh.

U realizaciji ovog srpsko-mađarskog doktorsko-umetničkog projekta podršku je pružio i Grad Bor. 

„U Boru živi 21 nacija i mi nastojimo da negujemo kulturu i tradiciju svih naroda na području Grada Bora. Mikloš Radnoti ima posebno mesto u istoriji razvoja grada i borske beležnice ili beležnice Mikloša Radnotija su sastavni deo borske istorije i kulture. Prvi put smo imali priliku da vidimo dvojezičnu predstavu, na otvorenom, u Boru. Time smo ispratili život i rad Mikloša Radnotija i njegove priče koje je pisao na parčetu hartije koju je zamenio za koru hleba, i tim parčetom hartije ostavio je veliki trag u istoriji grada Bora. To poštujemo i uvek ćemo poštovati svaku kulturu i tradiciju svakog naroda koji živi u Boru. Bor je Evropa u malom, zato što se poštuje kultura i tradicija svih naroda koji ovde žive. To je jedan od načina da se razvijamo i da idemo napred kada gledamo zajedno ka ekonomskom prosperitetu i napretku. Ovo je početak jednog velikog projekta koji je od opšteg interesa za Vladu Republike Srbije, Vladu Mađarske i za sve one koji su se uključili zajedno sa Gradom Borom u projekat ‘Sećanje na žrtve Holokausta’ i očekujem da ćemo u narednom periodu pristupiti izradi Memorijalnog centra i Parka prijateljstva koji će finansirati Republika Mađarska, kao i evidentiranju i uređenju Jevrejskog groblja. Ideja je i da naredne godine mapiramo svih 35 logora koji su bili na teritoriji Grada Bora, od čega su 32 logora bila radna i 3 kaznena. To su bili jedinstveni logori u Evropi gde su se logoraši radnici poštovali. Zbog zajedničke istorije, treba da poštujemo jedni druge i da zajedno gledamo u budućnost“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Radi se o doktorskom umetničkom projektu u režiji Žolta Varge, a pod mentorstvom profesora dr Božidara Đurovića.

„Mikloš Radnoti je bio veliki pisac i pesnik i zahvaljujući njemu možemo da oživimo te neke strašne događaje iz 1944. godine. Njegove pesme, ne samo tih deset pesama u „Borskom notesu“, već i prethodne pesme su veoma ozbiljne i sam način njihovog pronalaženja je jedinstven. Zahvaljujući mađarskim i zaječarskim glumcima, mi smo te njegove spise ponovo oživeli pod punim Mesecom, baš kao što se pominje u njegovim pesmama“, kaže reditelj Žolt Varga.

„Reč je o kulturi sećanja jednog od najvećih mađarskih pesnika koji je imao nemilu sudbinu i koji je žrtva fašizma i koji je nekoliko meseci proveo u Boru. Posebno me raduje što je ova predstava izvedena ambijentalno u Boru, što predstavlja jedan značajan domet. S obzirom da igraju i srpski i mađarski glumci, ovo je početak jedne buduće saradnje. Do saradnje je došlo na inicijativu Fakulteta savremenih umetnosti i imam fantastičnu saradnju sa zaječarskim pozorištem, jer sam bio dugodišnji direktor festivala ‘Zorana Radmilovića'“, rekao je prof. dr Božidara Đurović

Predstava je premijerno izvedena u Boru, a u predstavi igraju zaječarski glumci, kao i glumci iz mađarskog grada Bekenščabe: Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Kiš, Boris Sas, Gerle Tom, Ištvan Čeh.

Prethodni članci