U centru Zaječara održana litija i naložen badnjak

U prisustvu velikog broja vernika, u Zaječaru je mnogim običajima obeleženo Badnje veče.

U Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru najpre je služena liturgija, a zatim je organizovana litija centralnim gradskim ulicama.

Nakon svečane litije, na Trgu oslobođenja u Zaječaru naložen je badnjak.

Pored građana, pri nalaganju Badnjaka prisustvovali su Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion sa sveštenstvom Eparhije timočke, kao i predstavnici Gradske uprave Zaječar sa gradonačelnikom Boškom Ničićem.

„Lepo je videti da se okupljamo u ovakvom broju u ovo blagosloveno vreme. Mi smo ovde sabrani oko badnjaka i oko ove vatre i to je simbol koji nas podseća na naše večno prizvanje. Draga braćo i sestre, pozdravljajući vas s ovog mesta i u ovom svetom trenutku hoću da pitam vas roditelje, koji ste blagosloveni porodom, kako se osećate kada deca veruju u vas i imaju poverenja, a kako se osećate kad deca nemaju poverenje u vas? Uvek to pitanje neka bude pred svakim roditeljem jer je to put za našu veru u živoga Boga. Bog se ne odvaja od nas, on se rađa kao čovek, da bismo mi ponovo postali njegova deca i da nam daruje život večni. Neka Gospod probudi u našim srcima ljubav prema Njemu i ljubav prema drugima“, poručio je između ostalog Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion.

Večernjoj službi u crkvi u Zaječaru prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

U subotu 7. januara, na Božić, u Ulici Timočke bune biće održana „Ulica Božićne radosti“, u kojoj će biti štandovi sa proizvodima domaće radinosti. Od 07:30 početak takmičenja u pripremanju tradicionalnih jela, od 08:00 sati biće služena Božićna liturgija, a od 12:00 sati prisutnima će se obratiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion. Nakon toga, sledi kulturno-umetnički program. U sali zaječarskog pozorišta, u 20:00 sati, biće priređen Božićni koncert.

Prethodni članci