U crkvenoj porti u Rgotini održan 7. Ivanjdanski sabor

U crkvenoj porti u Rgotini kod Zaječara održan je 7. Ivanjdanski sabor, koji je okupio veliki broj građana. Cilj manifestacije je očuvanje izvornog narodnog stvaralaštva.
Okupljene učesnike i posetioce smotre pozdravila je zamenica gradonačelnika Zaječara  Marina Milić koja je naglasila da joj je posebna čast da otvori manifestaciju u Rgotini,  odakle su njeni koreni. Ona je odala priznanje organizatorima koji  se trude da ovaj sabor iz godine u godinu bude sve bolji  i poželela prisutnima lep provod uz tradicionalne pesme i igru.

Odbornik u Skupštini grada Zaječara Slobodan Perčić je u ime Mesne zajednice Rgotina uručio plakete počasnih građana Rgotine koreografu Kuda “Zoran Gajić” Miloradu Iliću i Dr Goranu  Joksimoviću,  za izuzetan doprinos razvoju kulturno umetničkog društva u Rgotini. Svečanom otvaranju smotre predhodio je veliki defile učesnika, kao i nastup najmlađih članova folklornog ansambla  Kuda “Zoran Gajić” iz Rgotine.Osim domaćina u bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su Kudovi “Božur” iz Zvezdana, “Graničar” iz Halova, “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora I “Petar Radovanović” iz Zlota.

Prema oceni  stručnog žirija najlepši Ivanjdanski venčić isplela je Aleksandra Mitić iz Rgotine,a za lepoticu Ivanjdanskog sabora izabrana je Milica Plešić iz Zlota. Uspešni organizatori  7. Ivanjdanskog sabora su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu “Zoran Radmilović” iz Zaječara i Mesna zajednica Rgotina.

 

Prethodni članci