U Domu učenika ŠOSO „Jelena Majstorović“ u Zaječaru obeleženo 50 godina od osnivanja ove ustanove

Dom učenika ŠOSO „Jelena Majstorović“ u Zaječaru obeležio je jubilej – 50 godina od osnivanja ove ustanove.

U Domu učenika ŠOSO „Jelena Majstorović“ u Zaječaru trenutno boravi 17 učenika iz gradova u Timočkoj Krajini, ali i zaječarskih sela.

Povodom obeležavanja jubileja, učenici ove škole priredili su priredbu, na kojoj su recitovali, pevali i igrali.

„Dom obezbeđuje ishranu, smeštaj i pomoć u učenju i izvršavanju školskih zadataka, kao i vaspitni rad, školske, zabavne, kultune aktivnosti za decu koja pohađaju našu školu, a nisu iz Zaječara. Imamo decu iz Boljevca, Negotina, Kladova, Majdanpeka, Knjaževca… i iz zaječarskih sela. Kapacitet Doma je 30 učenika. Mi toj deci pokušavamo da pomognemo da se osamostale, da budu što sposobniji za život, tako da kada završe školu budu samostalniji i ne zavise od drugih ljudi“, kaže Bojan Rakić, defektolog i vaspitač.

Rakić je dodao da u Domu učenika ŠOSO „Jelena Majstorović“ u Zaječaru pored vaspitača i defektologa, rade i dve medicinske sestre i pomoćno osoblje koje brine o deci.

„Radimo na verifikaciji Doma, a to će nam omogućiti da konkurišemo sa nekim projektima za unapređenje i poboljšanje materijalnih uslova u Domu. U protekle četiri godine otvorili smo Montesori kabinet i Senzornu sobu. Predstoji nam i uređenje fasade same škole, uređivanje učionica i tepezarije i trudimo se na sve moguće načine da deci učinimo boravak što prijatnijim i da se osećaju kao kod kuće“, poručila je Emila Badivuk, direktor ŠOSO „Jelena Majstorović“ u Zaječaru.

Datum početka rada, tada Internata, a sada Doma je 6. april 1972. Tada ŠOSO „Jelena Majstorović” Zaječar postaje jedina škola u istočnoj Srbiji čija je delatnost obrazovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju, koja ima sopstveni Dom za smeštaj i ishranu učenika i tako je i danas.

Dom je kompletno renoviran 2012. godine. Kroz njega je prošlo mnogo generacija učenika i mnogo zaposlenih kojih se rado sećaju u školi.

Prethodni članci