U galeriji Radul begovog konaka otvaranje izložbe fotografija Pauline Aleksić i Sare Popović 1. juna

Narodni muzej „Zaječar“ prirediće svečano otvaranje izložbe fotografija umetnica mlađe generacije – Pauline Aleksić i Sare Popović, koje će biti održano u četvrtak 1. juna 2023. u galeriji Radul begovog konaka, u Zaječaru.

Početak je zakazan za 19:00 sati.

Izložbu „Unutrašnje čulo“ čini serija monohromatskih fotografija „koje stvaraju melanholični ton i distanciraju nas od sadašnjosti i vremena, dajući širu sliku i uvodeći posmatrača u atmosferu polusna, potencirajući na taj način neku vrstu neposrednosti, što za posledicu ima lakše čitanje ili stvaranje intuitivnog doživljaja.

Fotografije Pauline Aleksić karakterišu neka vrsta statičnosti zamrznutog trenutka, konkretniji momenat (momenti), kao i elementi dekadencije civilizacije (kroz motive pustih pejsaža, poplava, nagovaštaja ljudskog prisustva…), stvarajući postapokaliptičnu atmosferu i vrstu slutnje budućnosti koja nam se već desila. Fotografije Sare Popović, kroz tu istu postapokalptičnu atmosferu, dinamičnost pokreta kamere i izlazak iz zone komfora čvrste kompozicije i fokusa, daju privid apatičnog polusna, stvarajući utisak putovanja i neprestanog kretanja, što negde i jeste ishodište – ako za premisu uzmemo da je bitan put, a ne cilj.

Radovi dve mlade autorke sugerišu povratak ideji da je život neprestano kretanje i zbir proživljenog, koji, kao takvi i umnoženi iskustvima generacija, grade mozaik istorije i budućnosti.“

(Tekst prof. Miljana Nedeljkovića iz kataloga izložbe „Unutrašnje čulo“).

Paulina Aleksić rođena je 1999. u Zaječaru. Diplomirala je 2021. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu na departmanu za primenjene umetnosti, odsek grafički dizajn, a master studije završila je 2022. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za fotografiju. Učestvovala je na brojnim izložbama organizovanim od strane fakulteta i galerija, na grupnim izložbama organizovanim od strane umetničke studentske grupe “PETA128” i izlagala svoje radove u okviru različitih festivala i manifestacija. Pored grafičkog dizajna, najznačajniji deo stvaralaštva vezan je za fotografiju.

Sara Popović rođena je 1997. godine u Nišu. Završila srednju umetničku školu u Nišu, a osnovne i master studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, odsek grafički dizajn. Učesnik je na preko 20 grupnih izložbi u oblasti fotografije, dizajna i slikarstva. Učestvuje na izložbi fotografija “Pravo na rad” i “Crno, belo, crveno”. Sa grupom “PETA128” čiji je jedan od osnivača organizuje šest izložbi, od kojih su dve bile humanitarnog karaktera. Sa grupom oslikava murale na zidovima dečije ORL klinike u Nišu i za istu vaja reljefni portret. Učestvuje na likovnoj koloniji u Blacu. Kao fotograf nekoliko godina volontira na džez festivalu “Nišvil”.

Prethodni članci