U Gamzigradskoj Banji održana manifestacija 5. „Dani Gamzigradske Banje”

U Gamzigradskoj Banji, kod Zaječara, održana je manifestacija 5. „Dani Gamzigradske Banje”.

Ovom prilikom održan je kulturno-umetnički program, kao i takmičenje u malom fudbalu.

„Ove godine smo se isto potrudili da imamo bogat sportsko-kulturni program. Uspeli smo da ‘oživimo’ Gamzigradsku banju ovom manifestacijom, koja je okupila i mnogo učesnika, ali i turista. Takođe, manifestaciji prisustvuju meštani Gamzigradske banje, ali i stanovnici iz okolnih mesta. Nadam se da će uskoro biti rešen i hotel u Gamzigradskoj banji i da ovo mesto ponovo bude jedan od stubova turizma grada Zaječara“, poručio je Željko Šoršokanović, predsednik Mesne zajednice Gamzigradska banja.

Pre početka manifestacije, priređen je i defile učesnika, kao i zajedničko kolo.

Manifestaciju 5. „Dani Gamzigradske Banje” otvorila je Elena Matković, član Gradskog veća u Zaječaru.

„Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju. Svi ste svedoci bogatog kulturnog leta u Zaječaru i još nije gotovo. Imamo još nekoliko manifestacija po našim zaječarskim selima. Sigurna sam da će grad Zaječar u nekim narednim godinama koje dolaze poneti titulu prestonice kulture Srbije. U skoro svim zaječarskim selima imamo manifestacije, koje su od velikog značaja jer čuvaju kulturno nasleđe i tradiciju, običaje i identitet jedne zajednice. Naša lokalna samouprava uvek će podržati ovakve događaje“, istakla je Matković.

Otvorena je i izložba slika sa Sabora likovnih umetnika 2021. a na ovoj izložbi svoja dela je izložio i slikar iz Gamzigradske banje Tomislav Paunković, kao i deca iz OŠ „Desanka Maksimović“ iz Zaječara.

„Čast mi je da otvorim izložbu radova i predivno je videti sve ovo uz pomoć svih ljudi koji podržavaju ove manifestacije. Volim ovaj kraj i ponosan sam što je Gamzigradska banja bila deo likovne kolonije preko dve decenije“, kazao je Tomislav Paunković, slikar.

U bogatom kulturno umetničkom-programu nastupili su: Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac” i KUD-ovi iz Gamzigrada, Rgotine, Zlota i Dubočana.

Takođe, održano je i takmičenje u pripremanju riblje čorbe.

„Turistička organizacija grada Zaječara nagradila je najuspešnije ekipe koje su učestvovale u pripremanju riblje čorbe. Tu su i naši izlagači koji nas prate na svakoj manifestaciji, koji su izložili razne vrste rakije, likera, meda i proizvoda od meda i druge proizvode. Takođe, manifestaciji prisustvuju i vredne članice raznih udruženja žena koje prezentuju svoje rukotvorine i trpezu svog kraja. Ove manifestacije su događaji koji čuvaju kulturu i tradiciju i na ovaj način pravimo jednu primamljivu turističku destinaciju kao što je grad Zaječar“, kazala je Dragana Gogić Rajković, direktorka Turističke organizacije grada Zaječara.

„Drago mi je da se na ovaj način održava tradicija, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju je ponovo puna. Ovaj prelepi prostor omogućava jedan lep i ugodan boravak svih turista, ali i onih koji se oporavljaju u našoj zdravstvenoj ustanovi. Lepo je što naši korisnici mogu da vide i običaje ovog kraja i da probaju tradicionalna jela“, rekao je dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“.

Organizovan je i izbor za lepoticu Gamzigradske banje, a za lepoticu Gamzigradske banje proglašena je Lena Prvulović, prva pratilja je Anita Najdanović, druga pratilja je Jovana Janošević. Svi postioci nakon kulturno-umetničkog programa, uživali su u koncertu benda „PIK”.

„Pored tradicionalnog kulturno-umetničkog programa, birali smo i najlepšu devojku Gamzigradske banje. Nadam se da su posetioci uživali u bogatom programu koji je održan“, kazala je Sanja Petrović, PR Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” Zaječar, u saradnji sa Mesnom zajednicom Gamzigradska Banja, Turističkom organizacijom grada Zaječara, Sportskim savezom grada Zaječara, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Prethodni članci