U Gimnaziji u Zaječaru biće otvoren Naučni klub

Centar za promociju nauke otvara Naučni klub u zaječarskoj Gimnaziji, koji će služiti i učenicima i nastavnicima, ali i svim zainteresovanim građanima, kao mesto za bavljenje naukom.

U utorak, 20. decembra 2022. u Zaječaru biće otvoren Naučni klub, koji će biti smešten u jednoj od učionica zaječarske Gimnazije. Naučni klubovi su inicijativa Centra za promociju nauke, a trenutno je aktivno 14 klubova širom Srbije.

Otvaranju Naučnog kluba u zaječarskoj Gimnaziji prisustvovaće i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, a pored njega, memorandum o saradnji potpisaće i dr Marko Krstić, v.d. direktora Centra za promociju nauke i Srđan Stanojević, direktor Gimnazije Zaječar.

Zvanična ceremonija planirana je u 13 časova, a nakon nje, predstavnici medija imaće priliku da uzmu izjave i saznaju više informacija o Naučnom klubu.

Šta su naučni klubovi? Ovaj koncept razvijen je u Centru za promociju nauke. Prvi klub je osnovan u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici 5, a bio je dostupan svim zainteresovanima od 2013. do 2015. godine. Jedan od glavnih zadataka kluba je da poveže sve kojima je nauka bliska i zanimljiva, bez obzira na godine, nivo znanja i oblasti interesovanja. Članstvo u klubu je dobrovoljno i besplatno.

Naučni klub Zaječar, kao deo Gimnazije Zaječar, zamišljen je kao mesto susreta dece, učenika, studenata, nastavnika, naučnika i građana sa naukom i tehnologijom.

Zainteresovani učenici, pored redovnog školskog programa, ovde imaju priliku da se susretnu sa inovativnim i novim pristupima učenju i ovladaju naučnom metodologijom.

U ovom prostoru, svi zainteresovani za nauku i tehnologiju imaju priliku da se upoznaju, razmenjuju iskustva, diskutuju o naučnim temama i tako proširuju znanja i usvajaju primenjivo znanje i razvijaju funkcionalnu pismenost u naučnom domenu.

U klubu će se održavati raznovrsni naučnopopularni događaji: debate, izložbe, konferencije, predavanja, prezentacije, projekcije, radionice, seminari, sastanci, kao i neformalna okupljanja na kojima se razgovara o temama iz oblasti nauke i tehnologije.

Prethodni članci