U Gornjanu kod Bora održani drugi „Miholjski susreti sela“

U borskom selu Gornjane održani su drugi po redu „Miholjski susreti sela“, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, a uz podršku Grada Bora.

Posetioci su pored nastupa kulturno umetničkih društava mogli da uživaju u bogatim gastronomskim ukusima.

Manifestacija je i imala za cilj da se prikaže bogatstvo kroz kulturu, istoriju i tradiciju, istakla je Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća u Boru.

Turistička organizacija Bor je i ove godine uzela učešće na „Miholjskim susretima sela“.

Na štandu KUD „Petar Radovanović“ iz Zlota vladalo je najveće interesovanje posetilaca te su i prema mišljenju stručnog žirija osvojili prvo mesto. Ništa manje uspešno nije bilo ni Etno udruženje “Jagnjilovo” iz Jasikova kome je pripalo drugo mesto, dok je treće mesto zauzeo Aktiv žena “Lastino gnezdo”.

Pored prodajne izložbe suvanira, rukotvorina i predmeta starih zanata organizovana su i sportska nadmetanja u bacanju kamena sa ramena, skoku iz mesta, nadvlačenju konopca, nadvlačenju štapa i pikadu.

Najlepše suvenire napravila je Mirjana Stojković iz Bora, dok su “Vredne vlajine” iz Rudne Glave bile najuspešnije u narodnim rukotvorinama i izradi i očuvanju predmeta starih zanata. Sveukupni pobednici u sportskim veštinama bili su predstavnici sela Metovnice.

Nakon sportskih takmičenja, priređen je i veliki defile učesnika kulturno-umetničkog programa.

Organizovan je i izbor za lepoticu „Miholjskih susreta sela 2022“. Titulu najlepše ponela je Marija Stančulović iz Oštrelja, prva pratilja bila je Marta Mitić iz D. B. Reke, dok je druga pratilja Dragana Milošević iz Bučja.

Manifestaciju je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika Bora Boban Stojanović.

Pored sela domaćina, u kulturno-umetničkom programu nastupila su kulturno umetnička društva iz deset borskih sela: Donje Bele Reke, Metovnice, Zlota, Oštrelja, Brestovca, Bučja, Šarbanovca, Luke, Krivelja i sela domaćina.

Borska sela su još jednom pokazala ono najlepše i najvrednije što je i osnovni cilj manifestacije, a to je negovanje izvornih i pravih vrednosti.

Prethodni članci