U Istorijskom arhivu u Zaječaru promovisana knjiga o Đorđu Genčiću

Juče je u Istorijskom arhivu ,,Timočka krajina“ u Zaječaru promovisana je knjiga neobjavljene građe o Đorđu Genčiću. Ličnost političara i industrijalca, rođenog u Velikom Izvoru, predstavljena je još jednim izdanjem zaječarskog Arhiva, čiji su priređivači Agim Januzi, arhivski savetnik i direktor Arhiva Velibor Todorov.

Publikacija je nastala povodom 80 godina od smrti Đorđa Genčića, koji je u javnosti ostao upamćen kao politički vođa zavere u Majskom prevratu 1903. godine, kada je došlo do smene dinastije Obrenović
Karađorđevićima, nakon ubistva kralja Aleksandra Obrenovića.

Đorđe Genčić, liberal po opredeljenju, bio je u svoje vreme poslanik i političar, diplomata – konzul u Solunu, upravitelj grada Niša, načelnik Niškog okruga, komesar Narodne banke, Ministar Unutrašnjih dela, Ministar Narodne privrede, dopisnik, pisac, industrijalac, vlasnik rudnika „Srpski Balkan“, ali i akcionar i dobrotvor, i, uz sve to, revolucionar svoga vremena.

Ovaj projekat je finasiralo Ministarstvo kulture i informisanja. U knjizi je predstavljena arhivska građa o Đorđu Genčiću koja se čuva u Istorijskom arhivu, kao i druga građa prikupljena prilikom istraživanja.
Osim priređivača, na promociji knjige govorili su recenzenti Miladin Milošević, istoričar iz Berograda i Bora Dimitrijević, nekada direktor Arhiva i Narodnog muzeja u Zaječaru.

Prethodni članci