U Kladovu raspisan likovni konkurs „Trajanov most: između mašte i istorije“

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, uz saradnju sa Bibliotekom „Centar za kulturu“ Kladovo i Opštinom Kladovo, raspisuje likovni konkurs „Trajanov most: između mašte i istorije“ za učenike i učenice od petog do osmog razreda osnovnih škola u opštini Kladovo.

Cilj konkursa je da učenici, kroz svoj umetnički izraz i istraživački rad, prikažu kako je izgledao Trajanov most. Stoga će biti zastupljene dve teme. Prva će zahtevati da učesnici i učesnice upotrebe svoju maštu i uz umetničku slobodu, predstave rimski most onako kako ga zamišljaju. S druge strane, od učenika i učenica će se očekivati da podrobnije istraže istorijske podatke o mostu i shodno tome, stvore što realniju sliku o jednom od najvećih mostova na Dunavu.

Takmičenje će iz tog razloga imati dve kategorije – umetnički i dokumentarni pristup.

Najbolja tri rada će biti nagrađena u obe kategorije.

PROPOZICIJE:

• Sve likovne tehnike su dozvoljene,

• Format blok broj 5,

• Dozvoljen je jedan rad po učesniku/učesnici,

• Na poleđini navesti ime i prezime, razred i odeljenje, ime škole i mesto.

Radove je potrebno dostaviti najkasnije do 27. aprila u Biblioteku „Centar za kulturu“ Kladovo (Dunavska br.7).

Kontakt osoba za dostavu radova je Aleksandra Klencovljević – aklencovljevic@kladovonet.com (019/808-690).

Odabir najuspešnijih radova će izvršiti nezavisna komisija, a svečana dodela nagrada i priznanja će biti održana u periodu od 28. aprila do 5. maja u Kladovu.

Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovoi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Organizacijom ovog konkursa najavljuje se početak obeležavanja Dana opštine Kladovo – 26. aprila, u znak sećanja na 1867. godinu, kada su turske vlasti predale ključeve srednjovekovne tvrđave „Fetislam“ na upravu knezu Mihailu Obrenoviću, a Srbija dobila držanost.

Prethodni članci