U knjaževačkim selima podeljeno 650 paketića deci povodom božićnih praznika

Proslava božićnih praznika počela je 6. januara na Badnji dan Svetom liturgijom u crkvi Svetog Đorđa u Knjaževcu.

Nakon večernje službe usledila je litija, nalaganje badnjaka i lomljenje božićne česnice na platou Doma kulture.

Okupljenima su se obratili protosinđel i starešina manastira Svete Trojice Zaharija Mitić i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

„Časni oci, draga braćo i sestre, pomaže Bog! Okupi nas Gospod u predvečerje rođenja Bogomladenca Isusa Hrista, okupi nas na ovo veče posle kojeg ne dolazi noć, već posle kojeg dolazi jutro, jutro dana koji traje večno. Najveći i najsilniji car ikada na celoj Zemlji-Car slave, odabrao je za rođenje svoga sina ne ni neki dvorac već hladnu i mračnu Vitlejemsku pećinu. U današnje vreme često zalutamo od Gospoda našeg Isusa Hrista. Jurimo za materijalnim vrednostima. Jurimo za tim zamkovima koje je prezreo Car slave. Vodimo trku kao sami sa sopstvenom senkom i jedino šta uspevamo je da pobegnemo sami od sebe i od Boga. Jedino šta će nas Gospod pitati na strašnom sudu je to koliko smo truda uložili i kakvu smo žrtvu prineli. Svakog dana svako od nas grešnika, a svi smo grešni sem Gospoda, pada, posrće i greši, ali naš zadatak je da se svakog dana trudimo da ispravimo te svoje grehove i da trudom prinosimo žrtvu Gospodu. Gospod je preko Duha svetoga i proroka najavio dolazak sina svoga Isusa Hrista. Možda nam preko proroka šalje poruke i danas. Da li smo gluvi da ih čujemo? Da li smo slepi da vidimo put koji je tako jasan? Samo sa verom i ljubavlju prema Bogu imaćemo više vere i više ljubavi“, rekao je protosinđel Zaharija Mitić.

„Ako će nam nešto doneti bolje sutra to je vera i ljubav prema Bogu, a zatim i ljubav jednih prema drugima, solidarnost i sposobnost da prepoznamo muke i patnje. Ako tako živimo, prateći odavno zapisana Božja i Hristova pravila, biće bolje i svakom od nas, bićemo srećni ljudi, biće bolje i ovom našem lepom gradu, biće bolje i našem narodu. Hristos se rodi!“, kazao je Milan Đokić.

Najveći hrišćanski praznik obeležen je službama i liturgijama i u pravoslavnim hramovima u selima knjaževačke opštine.

Lokalna samouprava godinama organizovala je i podelu paketića na Badnje veče i Božić deci sa sela. Ove godine 650 mališana u knjaževačkim selima dobilo je paketić.

Izvor: Opština Knjaževac

Prethodni članci