U knjaževačkom selu Ošljane održana prva „Prženijada“

U knjaževačkom selu Ošljane organizovana je prva „Prženijada“, gastronomska manifestacija, koja je okupila veliki broj posetilaca.

Kako bi privukli mlade ljude da se vrate u selo, ali i kako bi promovisali turističke potencijale ovog kraja, meštani Ošljana odlučili su da organizuju „Prženijadu“.

„Ovaj kraj ima veliki potencijal, jer se sela Ošljane i Novo Korito nadovezuju na obroncima Stare planine, reč je o parku prirode. U susret svemu tome mi pokušavamo da podignemo lokalno stanovništvo i napravimo program i da podignemo turističku ponudu. Razmišljali smo šta je to karakteristično za naš kraj, odlučili smo da bude selo Ošljane i da to bude ’Prženijada’“, istakao je dr Dejan Krstić, istoričar.

Tročlani žiri imao je težak posao da od 13 takmičarskih ekipa odluči koja je najbolja.

„Žiri je osim ukusa, ocenjivao i pripremu na stari način, kao i estetski doživljaj. Takmičari su bili ujednačeni, vrlo težak posao, vrlo smo se teško odlučili i nijanse su u pitanju. Od 13 takmičara, bar 8 je moglo da uzme prvo mesto. Fantastična manifestacija, fenomenalni ljudi i vrlo sam zadovoljan“, rekao je – žiri

Prvo mesto za najbolje prženo osvojio je Dejan Raičić iz Ošljana.

„Najbitnije je da su sastojci iz sela, iz bašte koja nije prskana, a najviše je uložena ljubav. Ovo mi je prva manifestacija u kojoj sam učestvovao, prvo učešće i prva nagrada“ rekao je pobednik „Prženijade“ Dejan Raičić.

Pored domaćih učesnika, na ovoj jedinstvenoj manifestaciji učestvovale su i gošće iz susedne Bugarske, koje su zadovoljne organizacijom „Prženijade“, ističući da je ovo jelo karakteristično kako u Srbiji, tako i u Bugarskoj.

„Za naše selo mislim da je ova manifestacija najbolje što je moglo da se dogodi. Zadovoljni smo jer je velika posećenost. Za jedno seosko domaćinstvo prženo je nekada značilo glavnu hranu“, poručila je Milinka…

Takođe, pored gastronomske manifestacije, organizovan je i uspon planinara na vrh Janošica, kao i Sajam domaćih proizvoda.

Prethodni članci